Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:35:05

Про енергоефективність у побуті дізналися студенти Чернігівського центру професійно-технічної освіти

14.05.2015   09:59Агенцiя

13 травня активісти Громадянської мережі ОПОРА провели в приміщенні актової зали Чернігівського центру професійно-технічної освіти інформаційно-просвітницьку зустріч зі студентами закладу.

Дізнатися більше про можливості економії таких важливих у побуті ресурсів – води, електроенергії, світла, тепла, газу – зголосилося близько 100 майбутніх шеф-кухарів, офіціантів, барменів, кондитерів та продавців. Характерно, що і сьогодні під час навчання, і у майбутньому кожному з них доведеться працювати з енергоємним обладнанням, споживати значні кількості води та газу. Саме тому розмова велася передовсім про культуру економного ставлення до вичерпних ресурсів.

Окрім того, тема енергоефективності цікавила присутніх, значною мірою, з точки зору впровадження технологій у потенційний власний бізнесу. Адже для кожного власника кафе, ресторану чи пекарні важливо користуватися таким обладнанням, яке буде економнішим і сприятиме отриманню доходу.

Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець в ході інтерактивної бесіди пояснила молоді, як можна більш ефективно витрачати воду, електроенергію та тепло, чому варто використовувати лише енергоефективне обладнання і за якими параметрами його можна вирізнити.
«Кожен електроприлад має свою потужність та енергоефективність. Найбільш економним є «клас А». Наприклад, замінивши посудомийну машину одного класу на інший, ви отримаєте суттєву економію. Тож перш, ніж купувати техніку, важливо звертати увагу на її потужність та клас енергоефективності», - наголосила Наталія Висіканець.

Зацікавила чернігівських студентів-технологів також інформація про спеціальні насадки на крани – аератори або розпилювачі:

«Принцип дуже простий. Зі звичайного крану вода виливається одним струменем. За хвилину це приблизно 16 літрів. А з аератором струмінь води розбивається на багато дрібних цівок. Вода змішується з повітрям, і струмінь стає об'ємнішим. При тому ж напорі за хвилину витрачається приблизно 6 літрів. Дуже зручно мити посуд або городину, чистити зуби, вмиватися»,- пояснила принцип дії приладу пані Наталія.

Бесіда викликала у молоді багато запитань. Вони цікавилася, як і коли варто утеплювати квартиру або кімнату (багато студентів живе у гуртожитку) і які переваги та недоліки має клаптикове утеплення. Окрім відповідей на питання та фахових порад щодо тепломодернізації студенти отримали брошуру «10 порад як зберегти тепло у вашій оселі» та інші інформаційні листівки від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини