Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:58:17

Новації цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання. ВІДЕО

29.01.2015   08:13Агенцiя

У 2015 році більше 6 тисяч випускників Чернігівщини мають змогу пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Про особливості цьогорічного тестування та реєстрації для участі у ньому розповіла директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Цьогорічне ЗНО має свої особливості, а саме: державна підсумкова атестація з української мови, за результатами якої видається шкільний атестат, поєднана із тестуванням. Також з’явилася можливість обирати рівень складності, базовий чи поглиблений, для математики та української мови і літератури.

На сьогодні лише 5 вишів з усієї України ставлять обов’язковою умовою вступу поглиблений рівень із української мови і 7 — з математики. Та все ж експерти радять обирати саме поглиблений рівень, аби перестрахуватися.

— Вчасна та правильна реєстрація на ЗНО є важливою складовою вступу до вишу. Адже наразі без цього сертифікату здобути вищу освіту неможливо. До того ж, якщо заздалегідь оформити реєстраційну картку, то можна буде внести зміни. Зокрема до 6 березня є можливість змінити рівень складності, — каже Світлана Сакаєва.

Створені умови для складання зовнішнього незалежного оцінювання і для абітурієнтів із фізичними вадами, але про це треба повідомити при реєстрації, додавши спеціальну медичну довідку. У документі має бути вказано, що саме необхідно абітурієнту: сурдоперекладач, лупа, аудиторія на першому поверсі (для тих, хто пересувається на візку) та інше.

Загалом реєстрація учасників ЗНО відбувається таким чином: бажаючий повинен зайти у програму «Реєстрація» на сайті Українського центру оцінювання якості освіти та створити реєстраційну картку. Підготувавши необхідний комплект реєстраційних документів, цьогорічні випускники загальноосвітніх навчальних закладів надають його відповідальному працівнику закладу і чекають на підтвердження реєстрації. На сьогодні зареєструвалися випускники із 60 шкіл Чернігівщини.

Випускники вищих навчальних закладів, ПТНЗ та минулих років надсилають документи поштою до регіонального центру самостійно. Якщо в абітурієнта немає технічної можливості роздрукувати необхідне вдома, він може звернутися до спеціально створених пунктів. В області їх чотири: у Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т.Г.Шевченка, Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя, Новгород-Сіверському медичному училищі, Прилуцькому гуманітарно-педагогічному коледжі імені І.Я Франка.

Директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти також наголосила на важливості проходження пробного тестування. Адже, як показують дослідження, воно допомагає абітурієнтам не лише зорієнтуватися на тематиці завдань та перевірити свій рівень знань, а й детально ознайомитися із процедурою заповнення бланків з відповідями.

— Аби ЗНО було справді прозорим, Центр оцінювання якості освіти запрошує до співпраці громадських спостерігачів. Ними можуть бути і представники ЗМІ, і батьки учнів 9-10 класів. З деталями цього процесу можна ознайомитися на сайті Київського регіонального центру оцінювання якості освіти, — підсумувала Світлана Сакаєва.

 


 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини