Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:37:12

Планування сім’ї, репродуктивне здоров’я та контрацепція – важливі складові здоров’я суспільства

21.01.2015   13:45Агенцiя

Аби аборт не був засобом планування сім’ї, а безпліддя не ставало жахом для молодих сімей треба мати інформацію та знання про репродуктивне здоров’я, засоби контрацепції, тощо.

Саме такою є мета проекту «Здорова родина – здорова країна», який реалізує громадська організація «Жменя» на Чернігівщині. Потужна інформаційна кампанія, флеш-моби, лекції та тренінги, «живі» мікрофони – все це аби привернути увагу людей до проблеми та допомогти її вирішити.

На прес-конференції, присвяченій старту другого етапу проекту, керівник «Жмені» Регіна Гусак зазначила:
- Досягти широкого інформаційного охоплення в Чернігівській області населення репродуктивного віку ми плануємо завдяки залученню до роботи потужних партнерів, а саме, Центр планування сім’ї, Клініки дружні до молоді, Чернігівський обласний та міський центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Департамент сім’ї молоді та спорту Чернігівської ОДА, місцевих та регіональних ЗМІ.

Також вона розповіла про існування інформаційного ресурсу з питань збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї як веб-ресурс www.planA.org.ua та безкоштовної гарячої лінії 0 800 50 27 57.

За словами головного спеціаліста Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, координатора заходів проекту «Здорова родина – здорова країна» Наталїї Волинець флеш-моби та «живі» мікрофони довели свою ефективність під час першого етапу, тому їх кількість буде збільшено. Так організатори планують провести флеш-моби до таких дат: Міжнародного дня презервативу, Дня святого Валентина, Міжнародного жіночого дня,  Всесвітнього дня здоров’я, Міжнародного дня сім’ї, а також під час тижня Збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї в травні.
Також пані Наталія повідомила про те, що зараз триває набір бажаючих для навчання у школі волонтерів. До речі, щоб взяти участь у школі треба заповнити анкету ГО «Жменя».

Лікар-уролог-андролог Центру планування сім’ї В’ячеслав Деркач зазначив, що за останні роки значно збільшилася кількість випадків безпліддя. Так, за статистикою, практично кожна сьома пара стикається з цією проблемою. І майже у 50% - причина у здоров’ї чоловіків. Це пов’язано з тим, що вони соромляться йти до лікарів із своїми чоловічими проблемами. При цьому на думку лікаря, якби лікування відбувалося вчасно, то такої кількості бездітних сімей можна було б уникнути. Цікаво, що часто дуже дорого і довго від безпліддя лікують жінку, а проблема зовсім не в ній.
- Більшість хвороб можна попередити і успішно вилікувати на ранніх стадіях, тому поінформованість про важливість та можливості збереження репродуктивного здоров’я дуже важлива, - переконаний В’ячеслав Деркач.
При цьому лікар вважає, що зараз сексуальна культура молоді покращилася.
- Раніше єдиним засобом планування сім’ї був аборт, - наголосив В’ячеслав Деркач. – А сьогодні завдяки пропаганді здорового способу життя більше молодих сімей приділяють уваги питанню планування сім’ї та здоров’ю.

Павло Коротков, практичний психолог Чернігівської міської Клініки дружньої до молоді розповів, що дуже часто молодь вже звертається з негативними наслідками – запальними процесами, захворюваннями сечостатевої системи та інфекціями, які передаються статевим шляхом. Він наголосив, що консультації у клініці для молоді безкоштовні, анонімні та конфіденційні. У 2014р. в Клініку звернулися за індивідуальними консультаціями до гінеколога 1585 молодих людей, до психологів – 119 молодих людей саме з питань збереження репродуктивного здоров’я, безпліддя, планування вагітності, сексуальних стосунків.
На його думку треба говорити з дітьми і розповідати правду про статеві стосунки, вагітність, контрацепцію, тощо. А батьки часто соромляться обговорювати це у сім’ї (лише 40-50% школярів кажуть, що вдома обговорюється тема сексу).

У школах деякі вчителі також вважають цю тему небезпечною. Павло Коротков навів цитату вчительки однієї зі шкіл Чернігова: «Ми не розповідаємо нашим учням про тютюнопаління, алкоголь та секс, - бо це може викликати у них цікавість». Але на переконання психолога говорити потрібно і важливо.

Його думку підтверджує член Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛСНІДом, Чернігівського відділення Світлана Бубєнчикова: «Головне завдання батьків – не брехати, а категорично правильно і чесно відповідати на питання дітей».

Але проект відповідатиме на питання тих, хто старше 18 років, бо саме з цього віку фахівці визначають репродуктивний вік. Тож під час лекцій та інформаційних заходів Громадської організації «Жменя» можна буде дізнатися про те, що замовчували вчителі та батьки, або навчитися говорити із своїми дітьми, щоб для них тема статевих відносин не була табу. І назва проекту «Здорова родина – здорова країна» перетворилась на девіз суспільства.

Проект «Здорова родина – здорова країна» реалізується Чернігівською молодіжною громадською організацією «Міський молодіжний центр «Жменя»  у рамках програми «Здоров’я жінок України» за підтримки Інституту досліджень та тренінгів імені Джона Сноу.
Контакти:
Регіна Гусак – Голова правління (066)209-55-05, (063)402-73-03
Олена Трубенок – керівник проекту (068) 120 36 90, (0462) 93 07 36

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини