Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:34:08

Під Черніговом запрацював Освітній дім з прав людини

26.11.2014   12:36Агенцiя

Офіційне відкриття цього закладу 24 листопада зібрало представників домів з прав людини, що діють в усьому світі.

Це такі заклади, де правозахисники можуть вільно зустрічатися, обмінюватися думками і навіть знаходити тимчасовий прихисток. Однак дім, обладнаний неподалік Чернігова, у с. Количівка, має особливість – він створений саме для навчання. І це перший подібний заклад не тільки в Україні, а й світі.

Урочисте відкриття поки що єдиного Освітнього дому з прав людини відвідали правозахисники з 13 країн, де діє мережа Домів з прав людини (загалом їх 18). Відтепер на цьому майданчику можна реалізовувати міжнародні, всеукраїнські та регіональні освітні проекти, - відзначає голова правління Чернігівського освітнього дому з прав людини Сергій Буров.

«Ми почали мріяти про цей проект кілька років тому, коли дізналися, що існує така мережа, як Дома з прав людини. До нас звернулися білоруські правозахисники, які шукали місце для такого дому, адже в себе на батьківщині відкрити його вони не могли і розглядали кілька можливих варіантів: Київ, Чернігів чи Вільнюс, і врешті-решт обрали Вільнюс, - пригадує Сергій Буров. – Хочу зауважити, що цей проект був реалізований завдяки об’єднанню ресурсів багатьох організацій. Фонд Домів з прав людини допоміг нам придбати саме приміщення. Реконструкцію в ньому ми зробили завдяки Українській гельсінській спілці з прав людини та фонду Чарльза Мотта, техніку допоможе придбати агенція США з міжнародного розвитку. Наші заходи підтримує міжнародний фонд «Відродження» та багато інших донорів».

Засновниками Освітнього дому з прав людини в Україні стали декілька чернігівських громадських організацій, зокрема: «МАрт» (голова правління - Сергій Буров), «АХАЛАР» (Юрій Трофименко) та  «Чернігівський комітет захисту прав людини» (Віктор Тарасов). Ініціативу підтримали та долучилися Закарпатський правозахисний центр, Кримська правозахисна організація «Альменда», Луганська правозахисна організація «Поступ».

У центрі вже проживають учасники семінарів та тренінгів, тренери та експерти. До речі, зараз у будинку знайшли тимчасовий притулок дві родини переселенців – з Криму та зі Сходу України.

Загалом сучасний офісний центр тут вдалося зробити менше, ніж за рік.

Керівник громадської організації «Центр АХАЛАР» Юрій Трофименко вважає: «Цей заклад створений для того, щоб кожна людина, котра має корисну ініціативу, отримала тут підтримку й змогла її реалізувати. Крім того, вже зараз тут можна отримати юридичні консультації. Наступний напрямок діяльності – освітні заходи».

Вікторія Сидорова

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини