Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:40:59

Енергозбереження у закладах освіти

13.11.2014   10:08

Яку економію коштів отримують заклади освіти міста Чернігова після проведених заходів з енергозбереження, вивчали сьогодні у рамках прес-туру журналісти разом із міським головою Олександром Соколовим. Вони відвідали дошкільний навчальний заклад № 21 та ліцей № 22.

У дитсадку за 10 місяців року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, споживання тепла зменшено на понад 260 Гкал, що дало економію у сумі понад 290 тис. грн. У закладі обладнано індивідуальний тепловий пункт, проведення навчання відповідальних осіб щодо регулювання споживання енергоносіїв. Учасники прес-туру ознайомилися із температурними режимами у приміщеннях дитсадку. Всього там працюють 6 груп, які відвідують понад 140 дітей. Керівник ДНЗ Наталія Осташкова переконана, що хороші господарі мають економити, а тому колектив дитсадку прагне економно споживати воду, тепло та електроенергію.

Ліцей №22 – один із освітніх закладів Чернігова, де реалізовується проект з енергозбереження за кредитні кошти корпорації НЕФКО. Зокрема, у приміщенні ліцею завершуються роботи зі встановлення 53 сучасних вікон та 7 дверей на загальну суму понад 390 тис. грн. У січні-жовтні у навчальному закладі по теплу зекономлено 110 Гкал (125 тис. грн.). Там також обладнаний індивідуальний тепловий пункт.

Директор школи Вікторія Пекур розповіла, що у навчальному закладі значна увага приділяється вихованню у дітей розуміння необхідності економного споживання енергоресурсів. Так, у кожному класі розміщена інформація, скільки води, тепла, світла споживає ліцей за день і скільки це коштує (кожного дня у ліцеї використовується енергоносіїв на суму 3790 грн.).

У рамках проекту НЕФКО енергоефективні заходи проведені або зараз на стадії завершення у ЗНЗ №2, 9, 12, 20, 21, 27. Йдеться про часткову заміну вікон та вхідних дверей на енергоефективні, встановлення тепловідбивних екранів та заміна ламп розжарення на енергоефективні. Загальна вартість проекту становить 3,9 млн. грн. (0,9 млн. грн. – кошти міського бюджету). Кредит НЕФКО залучено 2013 року під 3% річних на реалізацію енергоефективних заходів у будівлях навчальних закладів міста Чернігова задля забезпечення скорочення споживання енергоресурсів установами освіти обласного центру Чернігівщини.

Міський голова Олександр Соколов повідомив, що з 2008 року у систему енергозбереження у місті вкладено понад 17 млн. грн. "Наполегливо будемо цю роботу й надалі проводити у закладах освіти та медицини", - зазначив він. Також О.Соколов зауважив, що вивчаються пропозиції співпраці із міжнародними інституціями на наступний рік, хоча місту варто зважувати свої можливості, оскільки фінансова ситуація у країні наразі є не стабільною, тому існують значні фінансові ризики. Керівник міста підкреслив, що у подальшому розглядатиметься впровадження енергозберігаючих заходів у будівлях житлового фонду.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.