Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:00:48

У Чернігові відбулась презентація всеукраїнської громадянської кампанії "Відкриваємо двері дітям"

03.11.2014   13:35Агенцiя

5,7 млрд. грн. щорічно витрачається на фінансування інтернатів в Україні. І лише 10% цих коштів витрачається безпосередньо на потреби дитини, решта – на оплату праці персоналу, комунальні платежі та інші видатки.

Ці кошти можна було б скерувати на підтримку сімей та уникнути негативних наслідків для дітей. Подолання негативних наслідків виховання дитини в інтернаті є значно затратнішим для суспільства, ніж збереження сім'ї для дитини!

23 жовтня 2014 року у  конференц залі боулінг-клубу „Світлофор”  відбулась презентація всеукраїнської громадянської кампанії  «Відкриваємо двері дітям», що спрямована на відмову від інтернатів та забезпечення виховання всіх дітей в сім’ях або умовах, наближених до сімейних.

Представник з Києва, координатор всеукраїнської  кампанії, Дмитро Чуприна, акцентував, що для вирішення проблеми інтернатного догляду необхідна  комплексна реформа системи догляду за дітьми, яка включає: 

- забезпечення всебічної підтримки сім’ї державою та доступ до соціальних послуг 
- формування громадської думки щодо шкідливого впливу інституцій 
- влаштування дітей з дитячих будинків та інтернатів у сім’ї громадян та поступове закриття інтернатних закладів
- навчання та підвищення професійної компетенції спеціалістів, які працюють у сфері захисту прав дітей.

У випадках, коли в інтересах дитини вона має бути відокремлена від своїх батьків, існують набагато кращі альтернативи, які поліпшують становище дітей – прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, влаштування під опіку тощо. 
       
Були зазначені наступні негативні впливи на дитину закладів інтернатного типу:
- закритість, ізоляція від навколишнього світу, осуд суспільства;
- розрив з родиною, відсутність взаємодії, спілкування з родичами, відсутність позитивної моделі сім’ї, самотність, нестача тепла та любові;
- втрата індивідуальності внаслідок групового підходу, насильство, приниження та нівелювання особистості;
- формування споживацької позиції, неготовність до самостійного життя, відсутність необхідних навичок;
- відставання в емоційному розвитку, складнощі у спілкуванні, зменшення шансів отримати повноцінну освіту;
- зростання шансів стати жертвою торгівлі людьми, експлуатації, підліткової вагітності.

Присутній на заході Отець Олег (Церква Михаїла і Федора) зазначив, що духовність і наближення громади до церкви, це той шлях, який значно знизить соціальну напругу в суспільстві.

Директор Агенції регіонального розвитку «Вектор» (регіональний партнер кампанії «Відкриваємо двері дітям» на Чернігівщині) Сергій Кнуренко, сказав, що на попередньому досвіді Агенції щодо соціалізації і адаптації дітей-сиріт в суспільстві, існують складності зміни системи і для зрушення в цьому питання з «мертвої» точки необхідна згуртованість громади навколо проблеми реорганізації закладів інтернатного типу.

Голова громадської ради при ЧОДА Наталія Проскуріна, сказала, що в області вже проведено багато роботи, щодо створення будинків дитячого типу.

Заступник начальника Служби у справах дітей Оліфіренко Юлія Іванівна, висловила прохання провести навчання фахівців Служби, в рамках цієї Кампанії та зазначили потребу створення окремого Міністерства, яке б займалося створенням і підтриманням здорових сімей, не допускало б виникнення існуючої проблематики. Тому що сьогодні ми боремось з проблемами, а не профілактуємо їх.

Вже сьогодні впровадження кампанії підтримується: Делегацією Європейського Союзу в Україні, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні , Офісом Ради Європи в Україні , Фондом "Східна Європа", але якщо ми самі не захочимо вирішити свої проблеми нам ніхто не допоможе.

Для успішної реалізації реформи потрібна участь якнайширших кіл громадськості, ці питання мають бути актуальними для всього суспільства, а необхідність та можливість змін має бути очевидною для кожного.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини