Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:58:12

Кожна дитина має право на виховання в сім’ї

26.06.2014   10:00Агенцiя

В області майже 167 тисяч дітей, більше 2300 з них — сироти та позбавлені батьківського піклування. Значна їх частина перебуває в інтернатах. Та кожна дитина має право на виховання в сім’ї, і завдання держави – це право реалізувати.

Саме ця тема розглядається на дводенному семінарі, присвяченому трансформації інтернатних закладів та розвитку надання соціальних послуг для сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, та дітей-сиріт.

Інтернати посідають значне місце в системі утримання та виховання дітей, які потребують соціальної допомоги та реабілітації. На Чернігівщині таких закладів сімнадцять. В області протягом січня-червня розроблявся Регіональний план заходів трансформації інтернатних закладів, розвитку сімейних форм виховання та удосконалення системи соціальних послуг для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Він здійснювався на базі чотирьох закладів, визначених облдержадміністрацією. Це Прилуцький обласний будинок дитини, Щорська та Краснохутірська загальноосвітні школи-інтернати та Удайцівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат. Конкретні плани по цих закладах ще потребують доопрацювання, та основна ідея чітка й зрозуміла – кожна дитина має виховуватися в сім’ї.

Замовником проекту є Міністерство соціальної політики України, а втілювачами – всеукраїнська громадська організація «Ліга соціальних працівників України» та міжнародна благодійна організація «Партнерство кожній дитині».

Представники Мінсоцполітики наголошують, що, реформуючи інтернатні заклади, умови в них необхідно максимально наближати до сімейних.

Міністерство освіти проект підтримало, проте у відомстві наголошують, що потрібно попередньо добре перевірити діяльність кожного інтернату. Умови в цих закладах бувають різні, і, можливо, у декотрих дітям буде все ж таки краще, ніж, наприклад, з батьками-алкоголіками.

Розробка плану виконувалась за кошти гранту, отриманого урядом від Світового банку, і є частиною великого соціального проекту, розрахованого на шість років. 20 мільйонів доларів міжнародна фінансова установа виділяє на чотири області, звичайно, не порівну, адже потреби у них різні.

Розробники проекту наголошують, що трансформація інтернатів означає не закриття, а перепрофілювання, хоча деякі заклади закрити доведеться. Та цей процес відбуватиметься поступово.


http://chodtrk.com.ua/?p=15461
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.