Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:05:31

Під осінніми кронами дубів-велетнів або районний зліт молодих вчителів

10.10.2013   13:14Агенцiя

2 жовтня на базі Семаківської ЗОШ 1-2 ст., що на Ріпкинщині, відбувся районний семінар молодих учителів.

Його учасники побували на уроці фізики у 9 класі, який провів їх молодий колега Олександр Дубина. Але головною подією цього дня була екскурсія екологічною стежкою “Первоцвіти”, яку створив більше 10 років тому знаний у регіоні учитель-краєзнавець Володимир Попруга.

На маршрут також вирушили лісничий Любецького лісництва Олександр Василенко, майстер лісу Василь Репех та місцеві журналісти.

І день порадував теплом, і юні гіди – учні- екскурсоводи – своєю хорошою підготовкою та цікавими розповідями.

Зупинка № 1. Початок екскурсії

Золота осінь дарувала зустріч з природою рідного краю. Навколо розкішний ліс, його вік сягає 60 років. На маршруті екологічної стежки нас очікували глибокі яри й джерела, могутні дерева-довгожителі. І рідкісні види рослин зустрічатимуться на цьому шляху. А які прекрасні краєвиди Дніпрової долини побачимо! Спілкування з дивовижним світом поліської природи розпочалося…

Зупинка № 2. Первоцвіти та рідкісні рослини

Понад тисячу видів квіткових рослин налічують науковці на території Ріпкинщини, лише в цьому лісі їх понад 300. Весняне буйноцвіття починають рясти: щільний та порожнистий і проміжний з білими квіточками. Квітнуть медунка темна і зірочки жовті. Трохи згодом – чина весняна, зірочки лісові та багато інших.

Повсюдно росте вічнозелена осока волосиста. Є в цих місцях і напівпаразитична рослина – петрів хрест лускатий. А весною всіх зустрічає запашна конвалія травнева. Хіба всі перелічиш?

Є й рідкісні рослини в нашому лісі. Це, насамперед, гніздівка звичайна – орхідея. Вже проростає лілія лісова, любка дволиста. Трапляється осока затінкова. Трохи згодом квітнуть пальчатокорінник: м’ясочервоний та пальчатокорінник травневий, неподалік росте коручка чемерниковидна.

Всього ж на Ріпкинщині 26 видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Зупинка № 3. Цегельня

Ця місцевість багата і на якісну глину. Допитливий і кмітливий місцевий житель Федот Макарович Ященко на початку ХХ століття організував тут звичайну цегельню, в якій виробляв цеглу. Глина є, вода теж, а в лісі повнісінько дров. Запрацювала цегельня, в якій трудився господар зі своїми синами. Продукція продавалася селянам з навколишніх сіл. Та після революції лиха доля спіткала підприємливого Федота Ященка. Його відправили на заслання в далеку Челябінську область: додому він вже не повернувся. А цегельня без дбайливого господаря почала руйнуватися. Нині залишилися ще залишки печі, трапляються цеглинки, є й дорога навколо колишньої цегельні. Як і тоді, тут ростуть ліси і не збідніли ще запаси глини.

Зупинка № 4. Церква

Як стверджують старожили, в цьому місці колись існувало багатоводне джерело з цілющою водою. За нею приходили люди з багатьох сіл. Тож і була збудована церква біля цілющого джерела поруч з красивою високою сосною, за 2 кілометри від села Зубахи.

Десятки років молилися в Божому храмі місцеві жителі ( з 1907 до 1933 рр.). Сюди звідусіль сходилися люди. В окремі дні організовувалися ярмарки, на які з’їжджалося чимало і покупців, і продавців. Навіть з сусідньої Білорусі прибували. Торгували возами, колесами та іншими товарами; продавали й купували коней. Дітлахам пропонували цукерки й пряники. Працювала навіть карусель.

Прикро, але настали часи переслідувань православної віри, тому в той період церкву розібрали. Пізніше місцеві жителі збудували капличку, але її було спалено. На цій території незабаром посадили ліс.

Тільки люди не забули дорогу до святого місця. Йшли вже до іншої, молодої розлогої сосни, в’язали рушники, ставили ікони, молилися, набирали цілющої джерельної води. З роками струмок вже такий повноводий, але вода в ньому лікувальна.

Нині школярі розчистили джерело і впорядкували довколишню місцевість. На місці старовинного храму встановили хрест. Сюди приїздить немало людей…

У липні-серпні 1941 року неподалік колишньої церкви, що стояла під горою, будувався протитанковий яр. Сотні людей були мобілізовані на цю роботу. Німецькі літаки-розвідники щодня кружляли над ними. Але рів, залишки якого збереглися й до наших днів, радянським військам не вдалося використати. Гітлерівці захопили наш край з іншого напрямку. Невеличке село Зубахи, що тулиться до лісового урочища “Ясенське”, переживши гіркі роки окупації, очікувало жаданого визволення восени 1943 року. Більшість селян сховалася в урочищі “Вовче болото”. Десяток фашистських розвідників і снайперів залізли на височенні гіллясті дуби “Ясенського”.

Настав погожий ранок 26 вересня. В село вступили наші – воїни 228-го стрілкового полку, що входив до 55-ї дивізії 65 -ї армії. В цей час командир полку майор Бобров отримав з нашого літака-розвідника радіоповідомлення: на дубах урочища засіли німецькі спостерігачі. Він направив взвод молодих бійців- добровольців у ліс для ліквідації ворога. Серед них був і 19-річний сержант Євген Бєлобородов з Новосибірська. Завдання нелегке біля села відкрита місцевість, що добре проглядається і прострілюється. Озброївшись автоматами, солдати по-пластунськи, непомітно добралися до лісу. Ось і високі дуби-велетні. Тут засів ворог. Нелегко було “зняти” гітлерівців з дерев. Нерівний жорстокий бій тривав півгодини. Зрештою фашистські розвідники здалися в полон, але ворожа куля наздогнала Женю Бєлобородова. Поховали його з краю лісу, неподалік місця останнього бою.

Спливали роки. Навколо солдатської могили виріс густий ліс. Юні краєзнавці Семаківської школи знайшли і впорядкували місце останнього спочинку хороброго воїна. За сприяння районної ветеранської організації було виготовлено пам’ятник і табличку з прізвищем загиблого солдата-визволителя, встановлено огорожу. Ніхто не забутий, ніщо не забуте…

Зупинка № 5. Пам’ятка природи

Таємничий і величний ліс. Дуби-велетні: їх вік сягає 300 років. Це – урочище “Ясинське”, пам’ятка природи, яка зберігає від знищення кілька десятків величних дубів, котрі нині майже не зустрічаються на Чернігівщині.

Місцевість багата на різноманітну рослинність, а з-під коріння дерев б’ють джерела, несуть свою воду в долину. Гніздяться на дубах птахи, люблять ліс дикі звірі. Навесні тут співають зозулі та горлиці, а восени рясно ростуть гриби.

Стоячи під розкішними кронами дубів, вдихаючи настояне на духмяних травах повітря, ми відчували себе часточкою природи рідного Полісся.

* * *
Колишні учні-екскурсоводи наслідують приклад свого наставника-природолюба Володимира Попруги. Так, Дмитро Бабак навчається на хіміко-біологічному факультеті Чернігівського педуніверситету ім. Т. Г. Шевченка. Тут освоює професію еколога й Христина Бобровник. Стала студенткою історичного факультету Юлія Бовда. Її брат Олександр вчиться на природничому відділенні обласного педагогічного ліцею. Екологічна стежина сприяє глибшому єднанню людини з живою природою і дає можливість дітям відчути її “душу” й полюбити. Вона виховує у молодого покоління шанобливе ставлення до свого незрадливого зеленого друга.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини