Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:37:21

Прокуратурою м.Чернігова виявлені порушення в працевлаштуванні випускників

13.09.2013   09:10

Результатом прокурорської перевірки в одному з професійно-технічних навчальних закладів Чернігова стало виявлення численних порушень прав його випускників на працевлаштування.

Держава гарантує випускникам професійно-технічного навчального закладу, які навчались за державним замовленням, надання першого робочого місця за одержаною професією (ст..38 Закону України “Про професійно-технічну освіту”).

Перевірений навчальний заклад не вживав належних заходів для виконання цієї норми закону. Зокрема, тут не було укладено жодної багатосторонньої угоди для працевлаштування учнів, передбаченої Порядком працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводиться за державним замовленням (затв. Постановою Кабінету міністрів України №784 від 27.08.2010р.).

Не належним чином було налагоджено і взаємодію з державною службою зайнятості. А саме, не формувався банк даних роботодавців-замовників освітніх послуг навчального закладу, не здійснювався моніторинг потреб ринку праці у таких робітничих кадрах, не надсилались до державних центрів зайнятості повідомлення про непрацевлаштованих випускників. При цьому і довідки про самостійне працевлаштування за встановленою формою, необхідні для реєстрації у центрах зайнятості в якості безробітних, адміністрацією навчального закладу учням теж не видавались.

Також у деяких випадках не відповідали дійсності дані навчального закладу про фактичне працевлаштування тих, хто завершив підготовку.

Як результат, 80 випускників 2013 року на даний час залишились не працевлаштованими. Серед них – і особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Цілий ряд випускників працевлаштовані не за тими спеціальностями, яким вони навчались за державні кошти, а як особи без кваліфікації: вантажниками, підсобниками, реалізаторами товарів.

Окремі випускники в навчальному закладі обліковуються як вже працюючі за направленнями – а фактично на роботу не приймались. Деякі були прийняті – і звільнені звідти за один-два місяці, але навчальний заклад цього вже не відслідковував.

Виявлені порушення призводять не тільки до ущемлення прав випускників, але й до необ’єктивності при формуванні обсягів державного замовлення на підготовку робітничих кадрів.

Прокуратурою м.Чернігова на ім’я директора даного професійно-технічного навчального закладу направлене подання з вимогою виправити виявлені порушення і вирішити питання про притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності.
 

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.