Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:50:37

Ваучер "на навчання після 45" отримали 70 жителів Чернігівської області

15.07.2013   10:35Агенцiя

З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення».

Документ містить низку важливих інновацій, що стосуються вcix основних фігурантів ринку праці: роботодавців i найманих працівників. Зокрема, особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку отримати ваучер для підтримання їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Про це нововведення ми поговоримо з начальником відділу організації профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості Сергієм Заровним.

- Що таке ваучер?

- Ваучер - це документ встановленого зразка. Відповідно до закону він дає право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному piвнi, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи у роботодавця.

- Хто має право на  отримання ваучера і ким він видається?

- Цей документ видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері зайнятості населення та трудової мiгpaції, в районах, районах у містах, міжрегіональними територіальними органами. Ваучер можуть отримати одноразово особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, та які не досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку. Разом з тим, не мають права на отримання ваучера особи, які не мають професійно-технічної або вищої освіти; які проходили протягом останніх п’яти років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття та зареєстровані безробітні, які виявили бажання пройти професійне навчання за направленням територіального органу.

- Як відбувається навчання за ваучерами?

- На підставі ваучера здійснюється перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, здобуття освіти на базі вже здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня. Особа здійснює вибір професії (спеціальності), напряму підвищення кваліфікації за переліком, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 207 від 20 березня 2013 року.

- Хто здійснює навчання?

- Навчання здійснюють професійно-технічні та вищі навчальні заклади, підприємства, установи та організації, які мають ліцензію на проведення діяльності з надання ocвітнix послуг.

- Яка вартість ваучера?

- Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних oci6, установленого законом на момент прийняття piшення щодо видачі ваучера ocoбi. У paзi, якщо вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, особа або роботодавець можуть здійснити оплату різниці вартості навчання в навчальному закладі.

- Які документи потрібно надати для отримання цього документа?

- Особа подає до територіального органу заяву, паспорт, трудову книжку, документ про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом. Для оброблення персональних даних особа подає територіальному органу письмовий дозвіл відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

На сьогодні вже 70 наших земляків скористалися можливістю підвищити свою конкурентоздатність на ринку праці шляхом отримання ваучера на навчання.

Обласний центр зайнятості

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.