Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:44:55

Ювілей учнівського лісництва Новоборовицької середньої школи Щорського району

08.04.2013   10:58Агенцiя

Десять років поспіль під пильним патронатом авторитетних наставників з ДП "Корюківський держлісгосп" Новоборовицьке учнівське лісництво виконує добру справу - виховує молоде покоління та вчить дітей берегти ліси - багатство Сіверського краю.

Канули у небуття часи радянської влади, а з ними - і піонерські та комсомольські організації, які, зрештою, виконували, яку не яку, функцію виховання молодого покоління. Більш, ніж за два десятиліття незалежності, Україна так і не спромоглася вигадати їм альтернативи. Хіба що…

Нині чи не єдині в нашій державі, хто всерйоз намагається виховувати молоде покоління (при чому на безкоштовній і навіть дотаційній основі) в дусі правильного ставлення до навколишнього природного середовища є учнівські лісництва.

В Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства переконані, підготовку до свідомого вибору професії варто розпочинати зі шкільної парти, якщо не раніше… Адже в юний період життя найнадійнішим морально-етичним фундаментом становлення особистості є правильна орієнтація та ставлення до екологічного середовища.

За словами головного лісничого Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрія Пономаренка, учнівські лісництва - це свого роду поєднання навчальних закладів із виробничим процесом. Саме тут школярі отримують знання основних виробничих процесів, пов'язаних із лісогосподарською діяльністю. Пізнання лісу для таких дітей починається з малечку.

З 2003 року, учні Новоборовицької середньої школи свідомо і цілеспрямовано проводять природоохоронну роботу, насаджують дерева та квіти, слідкують за чистотою шкільного подвір'я та вулиць навколо школи, проводять просвітницьку екологічну роботу, мають власний кабінет лісу, беруть участь у місячниках чистоти та озеленення.

Хоча кількість учнів невелика, доробок лісництва є значним. Щорічно школярі приймають активну участь у Всеукраїнських акціях "Майбутнє лісу у твоїх руках", "Для нащадків", "Посади сад", "Людина і ліс".

За словами директора Новоборовицької середньої школи Володимира Кухаренка, вихованці учнівського лісництва були учасниками Всеукраїнських зльотів учнівських лісництв, призерами обласних змагань, конкурсів екологічних бригад тощо.

А починалося все з прикрого випадку! Більше, ніж десять років тому лісівники Корюківщини спробували долучити школярів до висаджування молодого лісу на пошкоджених пожежею площах.

- Вигоріло більше, ніж 100 гектарів лісу, - розповідає головний лісничий Корюківського держлісгоспу Сергій Анищенко. - Лісовий фонд збільшився втричі і це стало для нас не лише несподіванкою, але і непосильною ношею. Ми мусили повернутися до механізації процесів висаджування лісів, але людей, явно не вистачало, - продовжує він. - Саме в цей час ми звернулися за допомогою до школи і тут нас не просто зрозуміли, а й підтримали.

З часом плідну співпрацю школа та лісництво оформили юридично. За словами першого керівника учнівського лісництва Новоборовицького лісництва ДП "Корюківське лісове господарства" Миколи Баги, у той час на Чернігівщині подібних позашкільних навчальних закладів було мало. Більшість із них тільки розпочинали свою роботу, тому юним лісівникам доводилося їздити переймати досвід на Київщину.

Потрапити до учнівського лісництва можуть не всі. Спочатку, по завершенню сьомого класу, бажаючі мусять пройти співбесіду з директором школи. Для декого - потрапити в лісництво є заповітною мрією.

Одинадцятикласниця Юлія Лобур з дитинства мріяла бути серед найбільш прогресивної частини учнівської молоді. У сьомому класі її мрія отримала втілення, а нині дівчина - одна з перших по показниках навчання.

- Досвід, який ми перейняли, приймаючи участь у Всеукраїнських та обласних конкурсах, є безцінним, - ділиться домислами старшокласниця. - Особливо цікавою виявилася співпраця з іншими учнівськими лісництвами Чернігівщини.

По закінченню школи свою долю Юлія Лобур планує пов'язати з лісовим господарством. Дівчина подасть документи до Київського Національного університету біоресурсів та природокористування.

Дружба лісівників і школи триває більше 10 років. Вона породила багато цікавих справ. Адже спочатку метою обопільної співпраці було збереження природи та історії рідного краю. А нині молоде покоління лісівників продовжує чудові традиції лісівників Сіверщини.

- Новоборовицьке шкільне лісництво є одним із найстарших шкільних лісництв області, - каже Юрій Пономаренко. - Хотілося б відмітити окремі перспективні напрямки роботи лісництва, а це - щеплення декоративних порід дерев та вирощування декоративного посадкового матеріалу в теплицях. І, звісно, подякувати колективу педагогів та дирекції школи за сумлінну працю у вихованні молодого покоління.

З теплими вітальними словами до дирекції школи та вихованців учнівського лісництва звернулися: заступник голови Щорської райдержадміністрації Володимир Карпенко, директор Корюківського держлісгоспу Петро Погребняк, начальник відділу освіти Щорської райдержадміністрації Алла Біба, керівник учнівського лісництва Андрій Нікитенко.

Всі вони вітали вихованців з першим серйозним ювілеєм і, звісно, ж дарували подарунки: райдержадміністрація - газонокосарку, відділ освіти - довершену вазу, а обласне управління лісового та мисливського господарства - сучасний ноутбук. У відповідь на таку увагу з боку поважних гостей учні Новоборовицької школи підготували святковий концерт.

Нині на Чернігівщині функціонує 17 учнівських лісництв, де навчається 263 школярі. Робота з виховання молодого покоління та плекання еліти лісової галузі не стоїть на місці. За останні п'ять років 42 вихованці учнівських лісництв вступили на навчання до спеціалізованих навчальних закладів. Деякі з них вже встигли закінчити навчання і повернутися на роботу до рідних лісгоспів. Вихованці учнівських лісництв сміливо поєднують свою долю з лісом. І не дарма, адже вчені порахували, що кожна людина повинна мати навколо себе хоча б чотири живих дерева. А ще краще, якщо вона їх посадить самостійно. Добре, що серед нас є ентузіасти, які посадили не одне і не чотири дерев, а цілий ліс. Без сумніву, наполеглива праця вихованців Новоборовицького учнівського лісництва віднайде своє відображення у їхніх наукових працях, які вони вже наступного року вони планують подати на конкурс до Малої Академії наук України.

Володимир Перев'язко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини