Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:13:33

7 квітня: Цей день в Україні та в світі

07.04.2023   09:54Агенцiя

ДЕНЬ 408 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 408 RUSSIAN AGRESSION

7 квітня - Всесвітній день здоров'я, Міжнародний день пам'яті про геноцид у Руанді.
Православна церква святкує Благовіщення Пресвятої Богородиці.
У західних християн і лютеран Страсна п'ятниця (Велика п'ятниця).

Цього дня, 1795 року у Франції був ухвалений Закон про запровадження Метричної системи мір, 1805 року - у Відні відбулася прем'єра Третьої симфонії Людвіга ван Бетховена, у 1826 році в Мюнхені закладено будівлю пінакотеки, а в 1827 році було продано перші сірники.

Ще цього дня:
1918 - 2-й Запорізький полк (командир - Петро Болбочан) Армії УНР розгромив червоні війська на станції Люботин і зайняв Харків;
1926 – Невдалий замах британки Віолетти Гібсон на життя італійського диктатора Беніто Муссоліні (куля лише зачепила його ніс);
1927 - Здійснено першу публічну телепередачу на велику відстань: із Вашингтона до Нью-Йорка показали виступ міністра торгівлі США Герберта Гувера;
1948 - Набув чинності статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Зараз цей день відзначають як Всесвітній день здоров'я;
1964 - IBM анонсувала обчислювальну систему System/360;
1969 - Символічна дата народження Інтернету, публікація RFC 1;
1995 - Під час першої російсько-чеченської війни російські силовики вирізали село Самашки.
2017 - Бомбардування авіабази Шайрат.

Всесвітній день здоров'я
Відзначається щорічно 7 квітня в день створення 1948 року Всесвітньої організації охорони здоров'я. Сьогодні їй 75 років. За цей час членами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) стали 194 держави світу.
Всесвітній день здоров'я - глобальна кампанія, спрямована на привернення уваги кожного жителя нашої планети до проблем та охорони здоров'я, з метою проведення спільних дій для захисту здоров'я і благополуччя людей.

Благовіщення Пресвятої Богородиці
Благовіщення Пресвятої Богородиці - світле християнське свято, яке православна церква відзначає 7 квітня, у православ'ї воно належить до числа двунадесятих свят.
Назва свята - Благовіщення - передає головний сенс пов'язаної з ним події: сповіщення Діві Марії благої звістки про зачаття і про народження нею Богонемовляти Христа.
З Благовіщенням у народі пов'язані деякі старовинні звичаї. Кажуть, що на Благовіщення "птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете", тобто будь-яка робота вважається гріхом.

Страсна п'ятниця у західних християн (Велика п'ятниця)
Велика п'ятниця, або Страсна п'ятниця (лат. Dies Passionis Domini) - п'ятниця Страсного тижня (останні шість днів Великого посту, що передують Великодню), присвячена спогаду осуду на смерть, хресних страждань і смерті Ісуса Христа, а також зняттю з хреста Його тіла і похованню Його.

Страсна п'ятниця у лютеран
Страсна п'ятниця (нім. Karfreitag) - найбільш траурно-урочистий день великоднього часу. Цього дня все має нагадувати страту Ісуса Христа і випробувані ним духовні та фізичні муки, прийняті ним для спокути гріхів усього людства.
У лютеранських церквах цього дня допускається виконання музичних творів особливого жанру і змісту, так званих, пасіонарів - творів про страждання (пристрасті) Спасителя на основі фрагментів із Євангелій (наприклад, "Страсті за Матвієм", "Страсті за Іваном" Й.С. Баха).
Решта, звичних для будь-якої церкви звуків - дзвоновий і вівтарний дзвін - із цього дня зникають і поновлюються лише опівдні дня Великодня.

Іменини: Сава, Тихон, Олександр, Герман.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини