Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:58:18

АМУ звернулась до уряду щодо погашення дефіциту освітньої субвенції. Так, Чернігів недоотримав більше 80 млн грн

06.03.2023   14:33Агенцiя

Якісна освіта вимагає відповідного фінансування. Про це йшлося на засіданні Правління Асоціації міст України, що відбулося 3-го березня у Києві. У ньому взяв участь в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Кожна друга громада в Україні має дефіцит освітньої субвенції понад 10%. Наразі 715 органів місцевого самоврядування повідомили про незабезпеченість громад освітньою субвенцією — загалом в обсязі 8,5 млрд гривень. Серед них і Чернігів, йшлося на засіданні Правління АМУ.

— Для Чернігова на 2023 рік вона (освітня субвенція — ред.) складає 453,6 млн грн, при потребі 535,1 млн. Тобто, на 81,5 млн грн менше. А це заробітна плата наших вчителів. І якщо за словами міністра освіти Сергія Шкарлета, який брав участь в засіданні онлайн, коефіцієнт передбачався на рівні 0,9 від потреби, то для Чернігова це 0,82, — говорить Олександр Ломако.

У зв'язку з цим Правління Асоціації міст України звернулось до Уряду, аби той погасив 8,5 млрд грн дефіциту освітньої субвенції в 2023 році.

— Місто своїми коштами оплачує роботу непедагогічних працівників, комунальні послуги та ремонти. Оплата педагогічних працівників має фінансуватися за рахунок освітньої субвенції, — ще раз наголосив в.о. Чернігівського міського голови.

Додамо, що здійснення виплат освітньої субвенції саме державою передбачено законом, адже середня освіта є державною гарантією. Державні кошти спрямовуються виключно на заробітну плату педагогічних працівників шкіл. Всі ж інші витрати на утримання закладів освіти забезпечують органи місцевого самоврядування

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.