Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:17:34

U-LEAD допомагає громадам зберегти фінансову стабільність в умовах воєнного стану

29.06.2022   21:00Агенцiя

До 15 липня громади можуть змінити ставки місцевих податків та зборів. Ця можливість допоможу, як наповнити бюджет зараз, так і створити умови для розвитку бізнесу і сплати податків у майбутньому.

“Потрібно спілкуватись із бізнесом, шукати розв'язання його проблем і таким чином забезпечувати надходження до бюджету. Аналіз надходжень допоможе громаді визначити хто є найбільшим платником, з яким потрібно таку співпрацю налагодити”, - наголосив Олександр Мельник, радник з місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області під час інформаційної сесії для громад “Виконання місцевого бюджету за І квартал 2022 року: реагування задля забезпечення стабільності в громаді”, яку організував офіс.

Громади регіону значно постраждали від агресії росіян. Частина підприємств зруйнована, частина релокована на захід, певна кількість населення виїхала - ці умови змушують шукати непопулярні рішення і загострюють наявні проблеми.

Тому експерти регіонального офісу пропонують:

  • налагодити сталу комунікацію з підприємствами в громаді та допомагати бізнесу розв’язувати проблеми;
  • вивчити можливості оптимізації видатків бюджету;
  • напрацювати можливі варіанти розвитку економічної ситуації та визначити свої дії по кожному із них.

Під час інфосесії Любов Бєлоусова, начальниця відділу фінансів Макіївської сільської ради розповіла про те, як у громаді змінювали ставку податку на нерухомість для юридичних осіб.

“Ми проаналізували ситуацію в громаді, вивчили практику сусідів і вирішили встановити 1% податку на нерухомість для підприємства, замість 0,1%. Це дозволило нам підвищити надходження та змусило бізнес оптимізувати свою власність”, - каже Любов Бєлоусова.

Також, експерти регіонального офісу звернули увагу громад на потребу оптимізації видатків. Аналіз мережі закладів громади, це школи, садки, медичні заклади, клуби та бібліотеки показує значний потенціал для зменшення видатків та поліпшення ефективності їх роботи. Ірина Кудрик, керівниця регіонального офісу, вважає, що необхідно ґрунтовно планувати свою роботу, особливо в умовах війни.

“Фінансова стабільність громад в умовах воєнного стану можлива, якщо планувати та досліджувати різні варіанти розвитку. Варто визначити оптимістичний, оптимальний та песимістичний варіанти й детально дослідити всі загрози та проблеми, які можуть виникнути в кожному варіанті. Це дозволить підготуватись до будь-якого розвитку подій”, - розповіла Ірина Кудрик.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини