Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:16:21

Спеціальна економічна зона для Чернігівщини: законопроєкт писатимуть спільно з бізнесом

28.06.2022   12:23Агенцiя

На Чернігівщині працюватиме спеціальна робоча група з економічного відновлення області.

Про її створення повідомив на публічній сторінці у Фейсбуці начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Напрацьовані механізми мають відповідати реальним потребам та можливостям підприємців. Тож до групи входитимуть представники малого та середнього бізнесу з різних галузей.

"Економічне відновлення області попри війну, що триває - завдання не з легких. Але ми вже стартували.Звертався до Кабміну щодо створення спеціальної економічної зони для областей, де були активні бойові дії. Днями про це з Першим віцепрем'єр-міністром України, Міністром економіки Юлією Свириденко говорили і народні депутати від Чернігівщини. Сьогодні ж (ред.: 24 червня) підписав розпорядження "Про створення робочої групи з економічного відновлення області", - йдеться у дописі.

Раніше голова Чернігівської ОВА пропонував механізм спеціальної економічної зони для регіону.

"Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 60 промислових підприємств. Майже стерті з лиця землі потужні промислові об’єкти: "Чернігівський автозавод", "Український кардан", "Чернігівський ковальський завод", "Пласт-Бокс Україна", "Спорттехніка", "Сівертекс", "ТАН", "Ютекс", "Верес", "Бірвіль". Наразі відновили роботу близько 40-50% промислових підприємств, а частина підприємств, що релокувалися в безпечніші регіони, повертається. Втім, більшість бізнесу запрацювала далеко не на повну потужність", - заявляв Чаус.

Вкладати кошти у бізнес на Чернігівщині теж має бути вигідно. Звісно, враховуючи всю специфіку регіону, план економічної відбудови повинен бути індивідуальним. Саме тому ми пропонуємо розглянути можливість створення спеціальної економічної зони (СЕЗ) на територіях, що зазнали руйнувань і найбільше постраждали внаслідок воєнних дій. 

Що таке СЕЗ:

  • пільговий податковий режим, можливість реінвестувати податки у розвиток виробництва та створення прилеглої соціальної інфраструктури;
  • часткова компенсація для бізнесу по зарплатах для новостворених робочих місць;
  • часткова компенсація по витратах на підключення до мереж;
  • компенсація по кредитних ставках (ставки на рівні країн Євросоюзу)

Спеціальна економічна зона (абреваітура СЕЗ) — територія, в межах якої відповідним законом України встановлюється і діє спеціальний правовий режим господарської діяльності та спеціальний порядок застосування і дії законодавства України. На її території запроваджуються пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови економічної діяльності національних та іноземних юридичних і фізичних осіб.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини