Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:11:06

Уряд затвердив програми безповоротних грантів на створення теплиць і садів

28.06.2022   09:45Агенцiя

Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило програми безповоротних грантів для аграріїв, які були затверджені на черговому засіданні Кабінету Міністрів України.

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. 

Програми стосуються розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств. Вони розроблені з метою підтримки суб'єктів підприємництва, агровиробників, створення робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки.

За словами Миколи Сольського, внаслідок військової агресії російської федерації, суб’єкти мікро-, малого підприємництва зазнають значних збитків, що призводить, зокрема, до вимушеного припинення ведення господарської діяльності, скорочення робочих місць або переміщення з територій, на яких ведуться бойові дії. Найголовнішим негативним наслідком для суб'єктів господарювання є втрата прибутку, що спричиняє неможливість покриття усіх необхідних витрат. Держава шукає всі можливі шляхи підтримки аграріїв та стимулювання розвитку аграрного сектору для забезпечення продовольчої безпеки держави, підкреслив він. 

«Програма часткової компенсації вартості створення теплиць передбачає гранти в розмірі від 5 до 7 млн грн. Ми очікуємо 1 тисячу грантів на рік, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю», — зазначив Міністр.

Також він уточнив, що кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вища, то вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70 % вартості проекту фінансує держава, а 30 % — сам підприємець.

Крім того, держава виділить загалом 4 млрд грн на програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства.  Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Аграріям надаватиметься від 150 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів — це близько 70 % від середньої вартості висадки. 

Микола Сольський пояснив, що це гранти для висадки 10 тис. га нових садів. Так само, як і з теплицями, отримувачі грантів повинні мати або власну, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо. 

«Ми впевнені в успішності та дієвості ухвалених програм. Їх реалізація стимулюватиме не тільки збільшення кількості тепличних комплексів, закладення нових садів, ягідників та виноградників, а й створення робочих місць та підсилення банківської системи. Крім того, ми очікуємо на зростання нашого експорту та насичення вітчизняного ринку якісними продуктами», — наголосив Міністр.

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини