Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:20:40

Чернігів достроково розриває договір оренди Чернігівської ТЕЦ. На підготовку до опалювального сезону це не вплине

01.06.2022   19:20Агенцiя

З фірмою "Технова", яка орендувала “Чернігівську ТЕЦ”, місто достроково розриває договір. Цей майновий комплекс забирають у власність і управління міста. Процедуру запустили, погодовши під час позачергового засідання сесії відповідне рішення.

Чернігівська ТЕЦ

Чернігівська ТЕЦ

Процес прийому/передачі тривалий і здійснюватиметься згідно визначених процедур. На черзі — створення комунального підприємства, що мають погодити депутати на наступній сесії.  

— Це рішення, яке ми маємо сьогодні прийняти — початок процесу. Ми повинні створити робочу групу, зробити повну інвентаризацію, замовити незалежну оцінку, потім ми замовляємо незалежний аудит і потім, рішенням сесії, дай Бог, щоб ми дійшли до 29-30 вересня, ми розриваємо угоду. Паралельно ще треба готуватися до зими, — розповів про процедуру передачі заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко. 

Процес передачі комплексу не вплине на підготовку до нового опалювального сезону 

Йшлося під час сесії і про те, що процедура передачі відбуватиметься паралельно із підготовкою до опалювального сезону, аби він розпочався вчасно.

— Як би там не було, технічний стан ТЕЦ до юридичного питання передачі цілісного майнового комплексу ніякого стосунку не має.  По-перше, ми не можемо змусити як місто інвестувати туди орендаря.  По-друге, на сьогодні всі ризики стосовно початку опалювального сезону ми вбачаємо, в першу чергу, у внутрішньобудинкових мережах.  Не в ТЕЦ, як такій. 

По ТЕЦ я хочу заспокоїти людей в тому, що ми зробимо все можливе, аби увійти в опалювальний сезон і не мати ризиків неподачі тепла в оселі, — пояснив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко

Чернігівська ТЕЦ накопичила збитки і зазнала значних руйнувань 

Повертаючись до необхідності забрати ТЕЦ в комунальну власність, варто говорити про її застарілий та відпрацьований стан ще до війни та значні руйнування, які завдані внаслідок активних бойових дій.

— Хотів би сказати, що Чернігівська ТЕЦ, внаслідок російської агресії, дуже пошкоджена. Зокрема, пошкоджено обладнання подачі вугілля і проблема буде з самим вугіллям, обладнання хімічного цеху, турбінного, відділу зв'язку та диспетчеризації, котельного і цеху теплових та підземних комунікацій.

За попередньою оцінкою Інституту теплоенергетичних технологій, який робив експертизу, вартість відновлювальних робіт складає 803 млн грн. Враховуючи те, що підприємство акціонерне, дуже складно залучити кошти з державного бюджету. 

Наприклад, стосовно КП “Водоканал”, то міський голова був у Києві і виділено 150 млн грн на роботи, то акціонерним товариствам, на жаль, механізм не передбачений, щоб залучити грантові чи бюджетні кошти. Потрібно щоб було комунальне підприємство, — говорить Віктор Геращенко. 

Тобто, повернення ТЕЦ у комунальну власність дозволить шукати для її відновлення кошти, як у бюджеті країни, так і грантові.

Зауважимо, що тему теплової електроцентралі та будівництва поруч із нею сміттєпереробного заводу Чернігівський міський голова вже підіймав на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Наприклад, діалог на цю тему у Владислава Атрошенка відбувся з міністром енергетики та цифрового розвитку Кабінету Міністрів Швеції.  

Ще одна сторона цього питання — накопичені підприємством борги, які формувалися роками через різницю в тарифах. Коли складові на ринку дорожчали, а тариф для населення переглядався невчасно, різниця лягала на плечі ТЕЦ, а погасити її не було фінансової спроможності. Крім того, останній сезон підприємство відпрацювало, використовуючи природний газ через проблеми із постачанням вугілля, що також завдало фінансових збитків. 

— На сьогоднішній день це надзвичайно важливе питання і, аналізуючи останній рік роботи цього підприємства, то значний період часу воно працювало на природному газу і понесло збитки сотні мільйонів гривень. 

Крім того, є висновок НКРЕКП і є програний Верховний Суд до якого зверталася “Технова”.  Згідно вироку суду, ще додаткові десятки мільйонів додаються до вже нагенерованих збитків і різниці в тарифах, яку ми не можемо відшкодувати юридично, бо немає порядку нарахування цих збитків, затвердженого Кабміном. Тобто, Меморандум зобов'язує нас відшкодувати, але інші закони передбачають чіткий порядок тому що це бюджетні кошти і просто без відповідного порядку ми маємо тоді серйозні перспективи кримінальних проваджень і це в принципі унеможливлює відшкодування. Загально збитки декілька сотень мільйонів, — говорить Владислав Атрошенко. 

І додає, що цей опалювальний сезон, очевидно, буде здійснюватися за тим же Меморандумом. Тобто, ціна на газ для населення не підніматиметься, а от закуповувати її місто можливо буде ще за вищими цінами, ніж цього сезону, і різницю має відшкодовувати зі свого бюджету.  

— Рішення остаточно не прийняті Кабміном, але, очевидно, що вся математика буде лишатися в рамках попереднього Меморандуму. Тобто, тарифи будуть лишатися на тому ж самому рівні, при цьому НАК “Нафтогаз” пропонує інші ціни не за цим Меморандумом.  

Якщо уряд змусить НАК залишитися в цих цінових параметрах відповідно так само ми будемо залишатися у своїх параметрах: до 300 мільйонів збитків, в залежності від опалювального сезону. Якщо буде інша ціна газу, відповідно нараховані збитки цих підприємств нам треба буде відшкодовувати і навантаження на бюджет буде ще більшим, — додає очільник міста. 
 

Питання передачі ТЕЦ визрівало давно 

Про те, аби забрати ТЕЦ в комунальну власність у Чернігівській міській раді планували заздалегідь, чекаючи на закінчення договору оренди. Аргументували це тим, що тільки місто зможе опікуватися комплексом, турбуючись про його роботу та вкладаючи кошти в модернізацію. 

— Насправді, два наріжних камені цього питання: перше — для міста не існує іншої, більш оптимальної моделі, ніж ці об'єкти в комунальному управлінні з точки зору кредитування, з точки зору порядку відповідальності, можливості впливу на тарифну політику і таке інше. Будь-коли, коли б ми процес передачі майна цього не розпочали, він буде болісний. Термін оренди у нас закінчується в серпні наступного року і якщо починати його в наступному році це буде надзвичайно болісно. 

Друге питання: за цих обставин, які є, з точки зору і пошкоджень під час військової агресії, і того, що додаткові пошкодження напрацьовані внаслідок тривалої роботи ТЕЦ в аварійному режимі, де тиск був нижче потрібного, це додатково вплинуло.  Відповідно, пошкоджена механічна подача вугілля, треба туди  інвестувати, півроку це не матиме ніякої окупності і не зрозуміла історія з вугіллям. Російського, чи умовно білоруського, ми не зможемо отримати, як і південно-африканського — портова інфраструктура паралізована. 

Треба вкладати кошти, немає вугілля, робота на газу — заздалегідь збиткова робота, і орендар підняв руки і сказав заберіть, — говорить Атрошенко.

У перспективі повернення ТЕЦ  у комунальну власність дасть можливість об’єднати її мережі  з  “Облтеплокомуненерго”

 

Останні новини Чернігівщини

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.