Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:52:53

З бюджету Чернігова виділені кошти на термінові роботи у багатоквартирних будинках. Але можливості міста неспівставні з потребою

20.04.2022   09:50Агенцiя

З початку війни 24 лютого 2022 року місто-герой Чернігів прийняв на себе один з найважчих ударів російських окупантів та тримав основну оборону на Сіверcькому напрямку.

Внаслідок бойових дій місто Чернігів зазнало значних руйнувань і пошкоджень: за орієнтовними попередніми даними, зруйнований (має пряме попадання) 101 багатоповерховий житловий будинок (9 652 квартири), має різні пошкодження від того, що вибухи були поряд - 551 багатоповерховий житловий будинок (37 649 квартир).

Враховуючи негативні наслідки, завдані російською військовою агресією, з метою ліквідації наслідків бойових дій та відновлення житлового фонду міста в умовах воєнного стану, в бюджеті Чернігівської міської територіальної громади виділили кошти на проведення ремонтів житлового фонду, в тому числі на придбання будівельних та інших матеріалів, у сумі 30 мільйонів гривень. Таке рішення прийнв 18 квітня виконавчий комітет міської ради .

Порядок виділення коштів та черговість проведення робіт будуть визначені після цього, з урахуванням потреб населення та чинного законодавства.

- Це дасть можливість, як мінімум, підготувати будинки до опалювального періоду. Треба розуміти, що є проблема і з розмерзанням теплової мережі в будинках, і з водою, з каналізацією, плюс дахи. Тобто треба зробити так, щоб люди могли в’їхати в свою квартиру: там має, як мінімум, не крапати зверху і не задувати у вікно. Плюс у під’їздах треба позакривати всі вікна, - уточнив, представляючи виконкому проєкт цього рішення, керівник управління ЖКГ міста Ярослав Куц.

Більш детально про те, що відомо сьогодні про відбудову пошкодженого та зруйнованого загарбниками житла українців, сказав міський голова Владислав Атрошенко, який  принагідно звернувся до всіх чернігівців. Спочатку він прокоментував безпосередньо рішення виконкому:

    - Шановні чернігівці! На сьогодні це є нагальне питання, враховуючи матеріальний стан людей (не зважаючи на те, що багатоквартирні будинки є приватними, і їх покрівлі та мережі є спільною приватною власністю).  Для того, щоби запустити вірогідне тепло у вірогідний опалювальний період, потрібно зробити такі капіталовкладення і ту роботу, яких сьогодні навряд чи можна очікувати від мешканців. І я вважаю, що тут ми повинні підтримати. Ми виділяємо зараз 30 мільйонів гривень – це мізерні кошти для такого обсягу робіт. Але це те, що ми реально можемо сьогодні по нашій спроможності виділити.

Безпосередньо ж питаннями підтримки українців у відновленні їх зруйнованого війною приватного житла бере на себе держава, уточнив Атрошенко.

    - Ми розуміємо, що найважливішим питанням є питання ремонтів приватного житла. І квартир, і приватного сектору. Але на сьогоднішній день цей напрямок бере на себе держава і буде здійснювати його через військову адміністрацію. Ми будемо державі в цьому питанні всіляко допомагати, але для наших можливостей це кошти неспівставні, це декілька бюджетів міста Чернігова. Тому, якщо потрібні будуть наші організаційні зусилля або щось інше, де ми можемо допомогти – ми щиро будемо допомагати. Але відшкодування і взагалі цей напрямок задекларувала за собою держава, - зазначив міський голова.

Разом з тим, він додав: якщо місто знайде якусь суттєву можливість залучити на відбудову об'єктів будь-які грантові або меценатські кошти, то й незалежно від держави буде це робити.

    - Я чітко прошу зрозуміти, де чия відповідальність, що і для чого ми робимо, за які гроші і які в кого є можливості. Звісно, що містам, які зазнали таких значних втрат по приватному житлу, без держави нереально навіть дивитися в той бік. Але я вірю Президентові України. Президент обіцяв підтримку місту Чернігову. Сподіваюся, що це слово не буде забуте і буде виконане, - наголосив міський голова Чернігова.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини