Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:27:25

Чернігів потребує коштів субвенції на житло для 124 осіб з числа дітей-сиріт

10.09.2021   16:19Агенцiя

Цього року місто Чернігів подало до Обласної державної адміністрації заявку на кошти субвенції з державного бюджету для забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з ïx числа a6o признапення їм грошової компенсації для 124 осіб. Саме стільки молодих людей з цих категорій, яких держава, за законом, зобов’язана забезпечити житлом, перебувають на квартирному обліку в обласному центрі.

Всі юридичні процедури, необхідні для формування та затвердження їх загального списку для надання регіональній комісії, виконавчі органи Чернігівськокої міської ради провели. Днями протокол відповідної комісії в остаточній редакції затвердить виконком міської ради.

Про те, який механізм забезпечення житлом для них законодавство визначило в цьому році, нам розповів начальник відділу квартирного обліку Чернігівської міської ради Михайло Католик.

Передусім він зазначив: порядок і умови, за якими надається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам, у тому числі й на придбання житла для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирному обліку у відповідній територіальній громаді, затверджені Постановою Кабінету міністрів № 615 від 26 травня 2021 року.

- Відповідно до її норм, дитині, яка перебуває в списку, у межах фінансування буде надана можливість самостійно обрати об’єкт, тобто житло, яке вона буде купувати. Немає територіальних обмежень, але є обмеження по сумі (розміру субвенції) і по віку. 16-23 роки – виплачується 100% суми, а саме 653 тис. грн, 32 -35 років – розмір фінансування знижується до 70%, а старшим за 35 років – зменшується до 30%. І співфінансування – обов’язкова умова. Або сам дофінансовуєш, або хтось за тебе, але до 100% треба додати. Має бути 100% - тоді дадуть гроші, - розповів керівник відділу квартирного обліку.

Ще один суттєвий нюанс: у цьому році вже немає територіальних обмежень (раніше обмежувався регіон). Тобто можна купити житлове приміщення в Чернігові, а можна - в Харкові, Львові, Одесі – обирає сама особа.

- У місті Чернігові в цьому році не купується житло для дитячих будинків сімейного типу, тому що зараз у нас немає претендентів на їх створення. Отже, вся субвенція, згідно з прийнятим рішенням виконкому, буде направлена на виплату грошової компенсації на придбання житла, - повідомив Михайло Католик.

Виходячи з передбачених законодавством нормативів і сум, загальна потреба в коштах з державного бюджету для всіх 124 осіб зі списку міста Чернігова – понад 59 мільйонів гривень.

- Але треба розуміти, що фактичне фінансування буде йти в межах субвенції. Тобто скільки отримають область і місто – стільки й буде розподілено. І ще на рівні регіональної, тобто обласної комісії буде визначатися, скільки коштів цієї субвенції піде на кожну територіальну громаду нашої області, у тому числі й громаду обласного центру. У межах цього фінансування ми і зможемо направляти кошти, - додав Михайло Католик.

С ьогодні на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, у виконавчому комітеті Чернігівської міської ради перебувають:

42 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування (віком від 16 до 23 років), з них - 5 осіб з інвалідністю;
56 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 23 до 35 років), з них-1 особа з інвалідністю;
26 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 35 років i більше), з них 2 особи з інвалідністю. Всього 126 осіб, з них 8 з інвалідністю.
 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини