Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:29:22

Бюджет показує пріоритети розвитку територій громади

24.07.2021   11:11Агенцiя

Коропська громада має реальні доходи на 1 мешканця близько 8,1 тисячі гривень. Такий показник свідчить про достатній рівень фінансової спроможності для створення умов розвитку інфраструктури та людського потенціалу громади.

Про це сьогодні розповів Олександр Мельник, радник з питань муніципальних фінансів та управління Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» під час навчального семінару для депутатів Коропської громади «Бюджетний процес в територіальній громаді».

Експерт наголосив, що показники видаткової частини бюджету показують пріоритети розвитку, які визначили, в тому числі й депутати.

«Яка стратегія розвитку громади? У видатках бюджету громади на соціальний захист ви пропонуєте витрачати більше ніж на економічний розвиток, медицину, фізкультуру. Це ваш пріоритет. Але чи веде він до розвитку? Чи призведуть ці інвестиції у зростання якості послуг та збільшення податкових надходжень?», - вважає Олександр Мельник.

На таких семінарах Програми «U-LEAD з Європою» депутати громад мають можливість не лише ознайомитись із бюджетним процесом в громаді та визначити свою участь у ньому. Обранці спільно з експертами визначають сфери в яких є ресурс для оптимізації витрат бюджету та шукають рішення, які можуть принести економію чи додаткові надходження.

Так сьогодні обранці обговорили що таке бюджет громади, які  основні учасники бюджетного процесу та його основні етапи, визначили елементи рішення про місцевий бюджет та якість планування бюджету. Крім того, обговорили взаємозв’язок бюджетних показників зі стратегічними та програмними документами розвитку територіальної громади.

«Ці цифри – це математичні показники, але необхідно розібратись що відбувається в самій сфері фінансування. Як ці кошти витрачаються, на що, чи достатньо ефективно і чи впливають ці інвестиції на формування якості послуг. І це, як раз спільна робота депутатів та виконавчих органів громади», - наголошує Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Тетяна Волк, депутатка селищної ради розповіла, що постійні зміни до бюджетного законодавства утруднюють хід бюджетного процесу в громаді.

«Бюджетна декларація вже прийнята, але чіткості, що робити місцевому самоврядування у бюджетному процесі немає. Тому такі семінари нам потрібні, аби визначити свої подальші дії. Крім того, формулювання пріоритетів розвитку громади також справа непроста і тривала, і ми зацікавленні у допомозі експертів», - наголосила Тетяна Волк.

Депутати Коропської селищної ради вже пройшли три навчальні семінари Програми «U-LEAD з Європою» на яких обговорили питання повноважень депутатів, управління комунальним майном громади та бюджетний процес. Завершальний семінар циклу стосуватиметься управління земельними ресурсами.
 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини