Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:02:25

Стартував сезон заготівлі фрезеру

10.06.2021   08:11Агенцiя

На поля, які перебувають в користуванні «Смолинського торфозаводу» філії ДП «Чернігівторф», виїхали трактори з торфозбиральними машинами. Через проливні дощі сезон заготівлі сировини значно затягнувся.

Торфовидобувники давно не пам’ятають такого, щоб на початку червня техніка не могла вийти на болото. Втім, попри все плани у смолинців грандіозні – під кінець сезону 30 тисяч тонн фрезерного торфу має лежати у караванах!

Для торфовидобувників дорогий кожен день, адже збирати сировину можна тільки в суху погоду. Тож як тільки прояснюється небо і підсихає земля, техніка рушає на болото.

«В бій!», - красномовно кидає головний інженер підприємства Андрій Страхов.

Цього року за торф дійсно доведеться поборотися з погодою.

Верхній шар ґрунту збивають у спеціальні валки. Це дуже нагадує заготівлю сіна. Вже там, у валках, торф має висохнути. Сухий фрезер підбирають збиральні машини, кожна з яких має бункер, місткістю 400 тонн. Техніка, хоч і стара, але працює справно. На випадок поломки на заводі чергує ще дві такі машини.

«Дуже заважає дощ, - скаржиться директор Смолинського торфозаводу Валентина Огієнко. – Як тільки торф у валках висох – пішов дощ, а отже валки знову треба ворушити, витрачати час і солярку. Такого давно не було».

За три дні відколи техніка вийшла в поле вдалося заготовити всього 300 тонн фрезеру. Це – на день роботи підприємства.

«Плануємо вийти в цьому році на показник 30 тисяч тонн фрезерного торфу, - ділиться планами Валентина Володимирівна. – Попит на торфобрикет – шалений. Мабуть, це пов’язано з подорожчанням газу. У минулому році ми заготовили 19 тисяч тонн сировини і нам цього вистачило. Цього року доведеться інтенсивно попрацювати».

Смолинський торфозавод у цьому році відзначатиме 33 роки з дня заснування. Це – наймолодше торфопідприємство країни. По техніці та обладнанню, яке є на підприємстві, можна побачити справжнє ставлення керівництва держави до цієї стратегічної галузі.

15 червня на Смолинському торфозаводі планують запустити брикетний цех. Чи не вперше за останнє десятиліття посеред літа вишикувалась черга за основним видом продукції – торфобрикетом. 2021-22 роки, прогнозують заводчани, стане успішним для підприємства у фінансовому плані.

За інформацією Смолинського торфозаводу

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини