Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:31:57

Стартував сезон заготівлі фрезеру

10.06.2021   08:11Агенцiя

На поля, які перебувають в користуванні «Смолинського торфозаводу» філії ДП «Чернігівторф», виїхали трактори з торфозбиральними машинами. Через проливні дощі сезон заготівлі сировини значно затягнувся.

Торфовидобувники давно не пам’ятають такого, щоб на початку червня техніка не могла вийти на болото. Втім, попри все плани у смолинців грандіозні – під кінець сезону 30 тисяч тонн фрезерного торфу має лежати у караванах!

Для торфовидобувників дорогий кожен день, адже збирати сировину можна тільки в суху погоду. Тож як тільки прояснюється небо і підсихає земля, техніка рушає на болото.

«В бій!», - красномовно кидає головний інженер підприємства Андрій Страхов.

Цього року за торф дійсно доведеться поборотися з погодою.

Верхній шар ґрунту збивають у спеціальні валки. Це дуже нагадує заготівлю сіна. Вже там, у валках, торф має висохнути. Сухий фрезер підбирають збиральні машини, кожна з яких має бункер, місткістю 400 тонн. Техніка, хоч і стара, але працює справно. На випадок поломки на заводі чергує ще дві такі машини.

«Дуже заважає дощ, - скаржиться директор Смолинського торфозаводу Валентина Огієнко. – Як тільки торф у валках висох – пішов дощ, а отже валки знову треба ворушити, витрачати час і солярку. Такого давно не було».

За три дні відколи техніка вийшла в поле вдалося заготовити всього 300 тонн фрезеру. Це – на день роботи підприємства.

«Плануємо вийти в цьому році на показник 30 тисяч тонн фрезерного торфу, - ділиться планами Валентина Володимирівна. – Попит на торфобрикет – шалений. Мабуть, це пов’язано з подорожчанням газу. У минулому році ми заготовили 19 тисяч тонн сировини і нам цього вистачило. Цього року доведеться інтенсивно попрацювати».

Смолинський торфозавод у цьому році відзначатиме 33 роки з дня заснування. Це – наймолодше торфопідприємство країни. По техніці та обладнанню, яке є на підприємстві, можна побачити справжнє ставлення керівництва держави до цієї стратегічної галузі.

15 червня на Смолинському торфозаводі планують запустити брикетний цех. Чи не вперше за останнє десятиліття посеред літа вишикувалась черга за основним видом продукції – торфобрикетом. 2021-22 роки, прогнозують заводчани, стане успішним для підприємства у фінансовому плані.

За інформацією Смолинського торфозаводу

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини