Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:44:51

Ринок праці на карантині: на кого є попит

04.07.2020   10:40Агенцiя

Карантин суттєво вплинув на активність бізнесу, про що свідчить зменшення кількості пропозицій роботи.

Так, з 18 березня по 30 червня 2020 року до обласної служби зайнятості роботодавцями подано майже 2 тисячі 800 вакансій, що в 3,7 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року. З початком карантинних обмежень зменшилась кількість пропозицій роботи в усіх галузях, а не лише у сферах побутового обслуговування, громадського харчування, виробничої діяльності.

Загалом за час карантину в базі даних служби зайнятості області налічувалося 3 тисячі 800 вакансій, що втричі менше в порівнянні з минулорічним показником. У два рази зменшилася  кількість роботодавців, які співпрацювали зі службою зайнятості щодо підбору кадрів.

У березні-червні 2020 року найбільш затребуваними в роботодавців були підсобні робітники, трактористи-машиністи, водії автотранспортних засобів, трактористи, продавці продовольчих товарів, охоронники, слюсарі-ремонтники. Проте цих вакансій було в півтора-два рази менше, ніж рік тому.

У червні в зв’язку із пом’якшенням карантину бізнес почав відновлювати діяльність, і кількість вакансій поступово збільшується. Так, у квітні роботодавцями було подано до служби зайнятості області 708 вакансій, у травні – 811, у червні - 946.

Навесні навантаження на одне робоче місце постійно зростало, а потім з пом’якшенням карантину почало зменшуватися. Так, станом на 1 березня 2020 року на одну вакансію по області претендувало 9 безробітних, на 1 квітня – 18, на 1 травня – 28, на 1 червня - 27, а на 1 липня – 25 (проти 6 безробітних рік тому).

Станом на 1 липня 2020 року в базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 729 пропозицій роботи, а це на 62% менше, ніж на 1 липня минулого року.

За видами економічної діяльності структура вакансій, зокрема, виглядає так:
- 23,2% - у переробній промисловості,
- 15,5% - у сільському, лісовому та рибному господарстві,
- 12,2% - у сфері торгівлі,
- 11,2% - у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги,
- 9,2% - у транспорті,
- 6,9% - у сфері державного управління й оборони.

Нині найбільший попит роботодавців спостерігається на працівників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування (водії, трактористи-машиністи, токарі), кваліфікованих робітників з інструментом (швачки, слюсарі-ремонтники, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, верстатники деревообробних верстатів), працівників сфери торгівлі та послуг (кухарі, продавці, охоронники), професіоналів (лікарі, інженери різної спеціалізації, спеціалісти державної служби (місцевого самоврядування), економісти), представників найпростіших професій (підсобні робітники, вантажники, комірники, прибиральники службових приміщень, сторожі), фахівців (бухгалтери, сестри медичні, техніки).

Загалом протягом І півріччя 2020 року роботодавці поінформували службу зайнятості області про наявність 10,4 тис. вакансій, що на 39,3% менше, ніж за цей період торік.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини