Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:28:50

Кошти з нового тарифу АТ "Чернігівгаз" спрямує на модернізацю мереж і підпищення заробітної плати робітникам

31.10.2019   10:54Агенцiя

7 жовтня НКРЕКП затвердила нову методику розрахунку тарифів на основі замовної потужності. Плата за доставку газу тепер відділена від вартості газу і має сплачуватись окремо. Тож незабаром споживачі Чернігівщини отримуватимуть дві квитанції від «газовщиків».

В понеділок, 28 жовтня, в медіа-центрі «Моє місто» керівники АТ «Чернігівгаз» розповіли, що змінюється для споживачів, і як нова методика розрахунків позначиться на діяльності галузі. З журналістами зустрілися Алла Ярова – голова правління АТ «Чернігівгаз», Сергій Савченко – комерційний директор АТ «Чернігівгаз» та Ігор Швець -  технічний директор АТ «Чернігівгаз».

Як зазначила Алла Ярова, новий тариф на доставку газу дозволить компанії отримати необхідний ресурс для обслуговування та модернізації мереж, а також для півищення заробітної плати робітникам (приблизно з 5,6 тис. грн на місяць до 9,5 тис.). В результаті покращиться безпека та безперебійність постачання природного газу. Крім того, це дасть можливість проводити безкоштовну заміну лічильників і сформувати обмінний фонд лічильників для населення.

- Нові тарифи на газ входять до пакету документів, які стосуються змін в методиці нарахування за споживання природного газу. Це абсолютно нова система взаємовідносин між оператором газових систем і споживачем, нова система оплати за природний газ, і це абсолютно нові економічні відносини на ринку споживання природного газу. Я вважаю, що це питання навіть важливіше, ніж питання про початок опалювального сезону, - відзначила у своєму виступі Алла Ярова.
   
За словами голови правління АТ «Чернігівгаз», газорозподільча система України потребує оновлення та реконструкції не тільки з точки зору  амортизації. За останні 10 років Україна втричі знизила споживання природного газу - з 90 млрд. м куб. до 30 млрд. м куб., тому в розподілі природного газу задіяно всього 25% потужностей системи.

- Нова методика передбачає розподіл плати за використання споживчого природного газу на окремі статті, тож споживач буде чітко бачити, за що він сплачує, - пояснює комерційний директор АТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко. – Щомісячний платіж становитиме 1/12 частину фактично спожитого газу за попередній газовий рік. Газовий рік - це період з 1 жовтня попереднього року до 1 жовтня поточного року. Тобто об’єм газу, спожитий споживачем у попередному газовому році, ділиться на 12 частин та помножується на тариф (розподіл та замовлена потужність). Це окремий платіж за транспортування природного газу. Слід додати, що цей платіж сплачується постачальнику природного газу, якого споживач зможе обрати самостійно вже з 01 січня 2020 року. В другій платіжці нічого не змінюється, там відображається фактичний об’єм спожитого газу за поточний період.

Алла Ярова наголосила, що рівномірні платежі впродовж року дозволять операторам ГРМ постійно отримувати необхідний ресурс для обслуговування та модернізації мереж. А це, в свою чергу, дасть можливість забезпечити аварійно-диспетчерську службу потрібними матеріалами задля підвищення безпеки газопостачання споживачів Чернігівщини. Кошти зі щомісячного платежу будуть направлені на: 71% – підтримка поточної роботи мережі, 11% – матеріали та інше, 10% – видатки, 6% – інвестиції, 2% – встановлення та обслуговування лічильників.

Ігор Швець підкреслив, що для АТ «Чернігівгаз» у новому тарифі на обмінний фонд і заміну лічильників передбачено 27,752 млн грн. Цього вистачить для створення обмінного фонду та заміни понад 15 тис. індивідуальних лічильників. Наступне питання, що потребує негайного вирішення – віддтік фахівців і брак робітничих кадрів через низьку заробітну плату. Саме тому вкрай важливо отримати додаткові ресурси для збереження кадрового потенціалу.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини