Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 06:18:42

Скільки коштують чернігівські дороги?

28.03.2019   12:09Агенцiя

Державне фінансування чернігівських доріг у порівнянні з минулим роком зросло на 19% і цього року становить 531,7 мільйона гривень. Кошти будуть спрямовані на ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

Про це у програмі «Прайм-вечір. Акценти» Українського радіо «Чернігівська хвиля» повідомив заступник начальника управління капітального будівництва ОДА Валерій Ключник. «Щоб говорити про те, наскільки суттєва ця сума, - зауважив посадовець, - варто зазначити, що лише на експлуатацію автошляхів області потрібно більше 1 мільярда гривень. А ми отримуємо лише половину необхідних коштів, до того ж -  на все одразу, враховуючи усі види ремонтів».

За словами Валерія Ключника, навіть за умови щорічного державного фінансування в  області за рік-два неможливо відремонтувати усі дороги, які цього потребують. «Ремонт одного квадратного метру асфальтового покриття коштує 450-500 гривень, кілометр поточного середнього ремонту – від 4,5 мільйона гривень, а якщо робити капітальний ремонт – сума перевищує 9 мільйонів гривень, - пояснив чиновник, - і це тільки на дорогах місцевого значення, які переважно мають ширину 6 метрів. А якщо мова про державні дороги, то суми там значно більші». Крім автошляхів, в області також є 246 мостів, термін експлуатації яких практично вичерпаний. «У Новгород-Сіверському районі маємо три такі об’єкти (мости через Віть і Десну), які плануємо в цьому році відремонтувати».

Відповідаючи на запитання слухачки з Борзнянського району стосовно ремонту дороги від Галайбиного до Головеньок, яка входить до складу автошляху Сосниця-Шаповалівка-Борзна, начальник відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг в області Володимир Боровик зазначив, що дорога перебуває у такому стані через порушення правил її експлуатації, зокрема інтенсивний рух великовагового транспорту. «Два тижні тому на сході села Галайбине ми зустрічались з громадою і ухвалили спільне рішення про встановлення габаритних рамок на виїзді із Сосниці і біля Шаповалівки або села Велика Доч, - повідомив представник САД, - потім буде проведений ямковий ремонт. Це те, що ми можемо зробити за виділені кошти в нинішньому році».

Щодо доріг державного значення в області Володимир Боровик зазначив: їх фінансування цього року скоротилось до 300 мільйонів із торішніх 490 мільйонів. «В минулому році ми здали в експлуатацію 17 відремонтованих ділянок  протяжністю 65,5 кілометра, а в нинішньому маємо лише 9 таких об’єктів».  Представник Служби автомобільних доріг поділився досвідом співпраці дорожників із ТОВ «Земля і воля», що в Бобровицькому районі, де ремонт доріг здійснюється за умови співфінансування в рамках відповідного Меморандуму.

Проте стан доріг на Чернігівщині залежить не лише від порушень правил дорожнього руху, в тому числі використання на заборонених ділянках великовагового транспорту, а й від не завжди якісно виконаних робіт, переконаний представник Чернігівського Центру прав людини Сергій Нестеренко. Минулого року експерти Центру здійснювали моніторинг відремонтованих ділянок у рамках проекту  «Якість виконання ремонтів доріг на Чернігівщині – під контроль громадськості» і дійшли висновку, що не всі підрядники дотримуються технологій укладання дорожнього покриття. «Найбільше нарікань на облаштування узбіч, зокрема на відсутність водовідведення, - повідомив Сергій Нестеренко, - не маючи можливості стікати на узбіччя, вода проникає у тріщини в дорожньому покритті і руйнує його, від чого утворюються ями».

За результатами моніторингу, каже Сергій Нестеренко, правоохоронцями відкрито 6 кримінальних проваджень, тривають досудові розслідування і проводяться експертизи. Триватиме перевірка доріг експертами Центру прав людини і в нинішньому році. Планують залучати до рейдів представників дорожніх служб, профільного управління облдержадміністрації та правоохоронців.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.