Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:45:15

Чернігівщина за підсумками минулого року - серед лідерів за врожаєм зернових

28.03.2019   09:45Агенцiя

Про досягнення минулого року та цьогорічні перспективи розвитку сільськогосподарської галузі на засіданні Колегії ОДА доповів директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Юрій Ткалич.


Сільське господарство – один з п’яти пріоритетів Плану перспективного розвитку Чернігівщини на найближчі три роки.

Як повідомив очільник профільного Департаменту, індекс обсягу виробництва валової продукції в аграрній галузі за 2018 рік перевищив 110 %. За обсягом виробництва сільськогосподарської продукції на одну особу Чернігівщина посідає п’яту сходинку серед областей України.

Минулорічний урожай зернових – 4,9 мільйона тонн, що на 808 тисяч тонн більше, ніж у 2017 році. Середня врожайність склала біля 69 центнерів з гектара – майже на 10 центнерів з гектара вища проти попереднього року. За валовим збором зернових культур область зайняла третє місце після Полтавської та Вінницької.

Експорт продукції агропромислового комплексу – близько 494 мільйонів доларів (65 % від загального показника по області), при цьому імпорт – 60 мільйонів доларів (12 %). У товарній структурі переважали продукти рослинного походження та готові харчові продукти.

Майже 216 мільйонів гривень фінансової допомоги отримали аграрії Чернігівщини з державного бюджету. За сумою освоєних коштів область четверта, до того ж єдина, що спрацювала за всіма напрямками підтримки фермерства. Загалом фінансова допомога фермерським господарствам сягнула майже 10 мільйонів гривень.

У рамках «Програми передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Чернігівської області на 2016-2020 роки» за рахунок коштів обласного бюджету торік 30 багатодітних сімей отримали нетелей з високим генетичним потенціалом.

Десятьом виробникам органічної продукції за «Програмою фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2016-2021 роки» компенсовані витрати за проведення сертифікації на суму 250 тисяч гривень.

Упродовж 2018 року в сільське, лісове та рибне господарство Чернігівщини залучено 3,7 мільярда гривень капітальних інвестицій. Це на 112 % більше, ніж у 2017-му і охоплює майже 45 % обласного показника.

За рахунок інвестиційної діяльності в агропромисловому комплексі області завершено будівництво/реконструкцію 13 об’єктів, створено 165 робочих місць.

Крім того, торік на Чернігівщині впроваджений інструмент фінансування малих і середніх сільгоспвиробників – аграрні розписки. Так, 38 укладених за цей час розписок дали змогу агровиробникам додатково залучити біля 178 мільйонів гривень.

Серед цьогорічних перспектив – збільшення виробництва високоякісної тваринницької продукції, що відповідає вимогам якості Європейського Союзу шляхом будівництва та ведення в дію сучасних тваринницьких комплексів і реконструйованих ферм. Ведеться робота, спрямована на розвиток інфраструктури зернозберігального господарства, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, виробництва екологічно чистих продуктів харчування та органічного землеробства, а також системи сільськогосподарського дорадництва.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини