Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:32:20

68 домогосподарств Чернігівщини встановили сонячні електростанції

16.08.2018   12:03Агенцiя

Зелений тариф - механізм, призначений для заохочення населення для вироблення електроенергії з альтернативних джерел енергії.

Держава стимулює будівництво домашніх сонячних електростанцій:
   - надає право фізичній особі бути виробником і продавцем «зеленої» eлектроeнергії;
   - діяльність з виробництва електроенергії не вимагає ліцензії;
   - зобов'язує постачальника купувати всю електроенергію, яка вироблена сонячною електростанцією;
   - встановлює обмеження потужності сонячної електростанції домогосподарства (30 кВт, але не більше, ніж в договорі про користування електроенергією);
   - «Зелений» тариф єдиний для всіх сонячних електростанцій і немає необхідності обов'язкового затвердження в НКРЕКП;
   - «Зелений» тариф діє до 1 січня 2030 року; - регулює порядок індексації «Зеленого» тарифу і його прив'язку до євро.

Побутові споживачі Чернігівської області, як і інших регіонів України, стали активніше дбати про власну енергонезалежність, зокрема, у приватному секторі. Наразі стрімко зростає кількість домогосподарств, які встановлюють сонячні та вітрові установки задля генерації електроенергії. Стимулом тому є заохочення від держави у вигляді «Зеленого» тарифу.

Станом на 01.08.2018 нашим товариством укладено 65 договорів про купівлю – продаж електричної енергії за «Зеленим тарифом», виробленої з енергії сонячного випромінювання, з них укладено протягом 2016 року - 19 договорів, 2017 року - 20 договорів та з початку 2018 року – 29 договорів.

Інформація щодо доцільності впровадження сонячних електростанцій зростає з кількістю домогосподарств, які встановили сонячні електростанції. За останні сім місяців темпи збільшення кількості приватних домогосподарств з сонячними електростанціями суттєво зросли - з 39 домогосподарств на кінець 2017 року до 68 домогосподарств станом на 1 серпня 2018 року.

Якщо розглядати ситуацію в розрізі районів Чернігівської області, вона виглядає наступним чином:
   Бахмацький РЕМ - 15 договорів;
   Бобровицький РЕМ - 3 договори;
   Козелецький РЕМ - 9 договорів;
   Куликівський РЕМ - 2 договори;
   Коропський РЕМ - 2 договори;
   Носівський РЕМ - 2 договори;
   Прилуцький РЕМ - 6 договорів;
   м. Чернігів - 13 договорів;
   Чернігівський РЕМ - 10 договорів;
   Варвинський РЕМ - 1 договір;
   Городнянський РЕМ - 1 договір;
   Ічнянський РЕМ - 1 договір;
   Менський РЕМ - 1 договір;
   Ніжинський РЕМ - 1 договір;
   Семенівський РЕМ - 1 договір.

Потужність генеруючих установок коливається від 2,8 кВт (Чернігівські МЕМ) до 30 кВт (Бахмацький РЕМ). Середня величина встановленої потужності становить – 13 кВт.

За перше півріччя 2018 року було згенеровано в електромережі компанії понад 446 кВт∙год. «Зелений тариф» на вироблену електричну енергію встановлений постановою НКРЕКП № 359 від 23.03.2018.

Розмір затверджених «Зелених» тарифів на електричну енергію для приватних домогосподарств» наведений нижче: з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року – 591,46 коп/кВт·год (без ПДВ); з 01 січня 2020 року по 31 грудня 2024 року – 531,61 коп/кВт·год (без ПДВ); з 01 січня 2025 року по 31 грудня 2029 року – 473,52 коп/кВт·год (без ПДВ).

Розмір «Зеленого тарифу» переглядається кожного кварталу на засіданні НКРЕКП та перераховується у національну валюту щодо курсу євро за середнім офіційним курсом Національного банку України за останніх 30 календарних днів, що передують даті такого засідання.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини