Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:57:58

На Чернігівщині досі не оголосили жодної енергозакупівлі

24.03.2018   10:43Агенцiя

Загалом по Україні запівроку таких 344. Рік тому Верховна Рада прийняла ряд змін, що стосуються проведення масштабної енергомодернізації. Таким чином, в Україні створили можливість проводити закупівлі послуг енергосервісу з використанням ProZorro.

Енергосервіс – тривалий процес, за якого приватний інвестор (підприємець) за власний кошт виконує термомодернізацію будівель чи інших об’єктів, а прибуток отримує за рахунок досягнутої економії на комунальних платежах.

Пояснити можна на прикладі школи. Вона чи управління освіти (дивлячись хто є розпорядником коштів) є замовником відповідних послуг. Головна задача такого суб’єкта успішно провести закупівлю та укласти ЕСКО-контракт. При цьому, замовник практично не витрачає коштів на проведення теплової модернізації. Втім, після проведення всіх робіт, продовжує сплачувати «зекономлену» частину комунальних платежів підприємству. Так триває до закінчення договору.

- Після закінчення дії ЕСКО-контракту усі замовники отримують будівлю в гарному стані. Далі вже самостійноможуть користуватися зекономленими грошима . – запевняє дослідниця Інституту аналітики та адвокаціїПоліна Колганова. – Найважливіше, що така логіка заохочує підприємця максимально ефективно проводити термомодернізацію будівель. Адже, чим більшої економії вони досягнуть, тим більший прибуток отримають.

Для закупівель такого типу в системі ProZorro створили окремий функціонал. Запустили його у жовтні 2017 року. І уже за кілька тижнів в Україні почали оголошувати перші закупівлі, а сьогодні їх уже 344.

За рік лише 27 закупівель закінчилися підписанням договору. При цьому, неуспішними є 44,5% оголошених процедур. Переважно, розповідає дослідниця, це пов’язано з відсутністю поданих пропозицій учасниками.
 
- Ще 144 закупівлі знаходяться у статусі «пропозиції розглянуті». – розповідає Поліна Колганова. - А це означає, що після обрання переможця Мінфін або місцева рада має затвердити істотні умови енергосервісного договору. Ця процедура, відповідно до закону, може тривати не більше 60 робочихднів з моменту звернення замовником до вищевказаних суб’єктів. Тож, з високою ймовірністю і у цих випадках все завершиться укладанням контракту.

На жаль, зауважує дослідниця, сьогодні напрямок енергосервісу не є популярним на всій території України. Відповідні закупівлі оголошені у 14 областях та Києві. Чернігівську область у цьому рейтингу аналітики не враховували, адже там за півроку не оголосили жодної енергозакупівлі.


Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини