Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:00:56

Як виконується Програма встановлення приладів обліку води

21.03.2018   09:29

20 березня 2017 року «Чернігівводоканал» розпочав Програму встановлення лічильників холодної та гарячої води за кошти міського бюджету. Один рік – це, хоч і незначна, але дата, яка дає привід проаналізувати зроблене, попрацювати над помилками та намітити плани на майбутнє. Що будо зроблено за рік і як буде виконуватись програма у 2018 році?

Хто може розраховувати на встановлення лічильників

Програма, схвалена рік тому Чернігівською міською радою, носила сугубо соціальний характер і була орієнтована на мешканців міста Чернігова, які отримують послугу з централізованого постачання холодної води та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем (мешкають у багатоквартирних будинках) та отримують субсидію на сплату вартості отриманих комунальних послуг.

    За умовами Програми встановлення приладів обліку здійснюється одноразово. Але при цьому є певні обмеження та умови:
        Відсутність у житловому приміщенні абонента відповідних приладів обліку води;
        Заявник є власником або співвласником житлового приміщення (власність набута в порядку не забороненому законодавством України), користувачем житла житлового фонду комунальної власності;
        Проживає за місцем реєстрації;
        Отримує субсидію на сплату комунальних послуг.

Встановлення приладів обліку здійснюється на підставі заяви, яка подається до КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради (абонентський відділ) власником (наймачем – для неприватизованого житла), який отримує субсидію на сплату комунальних послуг.

Заява подається особисто, на бланку, отриманому в абонентській службі КП «Чернігівводоканал». Для постановки на чергу заявник має надати довідку про склад сім’ї та копії наступних документів (з пред’явленням їх оригіналів):
    паспорту громадянина України;
    реєстраційного номера облікової картки платника податків;
    правовстановлюючих документи на житло.

Не обійшлося без проблем

У 2017 році за кошти бюджету міста планувалося встановлення 4000 лічильників. Відповідно до затвердженої Програми, вартість лічильника з встановленням складала 840,75 грн., при цьому вартість самого лічильника була закладена на рівні 204 грн. Але окрім лічильника потрібно було закупити чимало комплектуючих, які потім збиралися в квартирний вузол обліку води.

Перша проблема – вартість самого лічильника

Коли йшло обговорення Програми та схвалення її виконкомом Чернігівської міської ради, найбільшу кількість сперечань викликала вартість лічильників води. Дехто з присутніх завіряв, що 204 грн. – це забагато. Але, як з’ясувалося, не все так просто і купити в Україні якісні лічильники за розумну ціну – не реально! Так, можна закупити імпортні лічильники води, але їх ціна майже вдвічі вища за українську продукцію. А в Україні виробництво лічильників, нажаль, не є стабільним. А коли мова заходить відразу про 4000 приладів – пропозицій просто не надходить. Декілька разів, через відсутність пропозицій, торги доводилось визнавати такими, що не відбулися.

Як підсумок процедури закупівлі: лічильники були закуплені у вітчизняного виробника ПАТ «Електротермометрія» м. Луцьк за ціною 204 грн. з ПДВ (враховуючи доставку до Чернігова) шляхом процедури переговорів лише наприкінці серпня 2017 року.

Друга проблема – стан будинкових мереж

Через жахливий стан будинкових мереж не вдалося проводити відключення саме тих квартир, де встановлюються лічильники. Довелося залучати спеціалістів ОТКЕ та ТЕЦ і відключати від холодного та гарячого водопостачання цілі будинки.

Після відновлення водопостачання будинків, знов таки, через стан будинкових мереж, люди певний час отримували брудну воду, що викликало скарги від населення.

Через згнилі труби внутрішньобудинкових водопроводів деяким громадянам довелося відмовити у встановленні лічильників до вирішення проблеми з заміною труб у будинку.

Третя проблема – небажання громадян встановлювати лічильники

У 2017 році надходило чимало скарг від населення міста через те, що виконком міськради встановив, начебто завищенні норми споживання води. Здавалося, чого б простіше: встанови безкоштовний лічильник і плати виключно за спожите. Але, як виявилось за цілий рік заяви на встановлення лічильників подали лише 2207 громадян! І це при тому, що на березень 2018 року в місті Чернігові споживання води обліковується за нормами у 34898 власників житла!

Доходило до того, що деякі громадяни намагалися відмовитись від вже встановленого безкоштовного лічильника тільки через те, що без приладу обліку вони сплачували за воду менше.

Після аналізу ситуації з’ясували, що основна проблема – у маніпулюванні з реєстрацією: там, де прописано 1-2 особи, а фактично мешкає 4-5 чоловік лічильник буде невигідним.

Але, після вступу в дію ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» всі перевитрати води в будинках лягатимуть на плечі сумлінних абонентів. Так що квартирні прилади обліку – це запобігання майбутніх конфліктів всередині будинків.

Плани на 2018 рік

Наразі триває встановлення лічильників в багатоквартирних будинках Чернігова. В середньому, в одному помешканні встановлено по 2,55 лічильника (у деяких будинках – по одному на квартиру, а у деяких – і по чотири). Станом на 20 березня 2018 року загальна кількість абонентів, якій встановлено лічильники – 1078 осіб. З коефіцієнтом 2,55 кількість встановлених лічильників досягла приблизно 2750 штук при плані на 2017 рік у 4000 шт.

Станом на березень 2018 року вдалося наростити темпи встановлення лічильників до 200 одиниць на тиждень. При таких темпах Програму 2017 року буде завершено через 1,5 – 2 місяці (з урахуванням святкових днів).

Програма з встановлення лічильників буде фінансуватися Чернігівською міською радою і в 2018 році. Але вже сьогодні видно, що встановлення лічильника води за 840 грн., як це було передбачено ще наприкінці 2016 року – неможливе.

Будуть надані пропозиції щодо збільшення фінансування у межах сум, передбачених на виконання Програми 2018 року. Також буде детально вивчений перелік осіб, який має право на встановлення лічильників за рахунок бюджету. У разі позитивного рішення сесії цей перелік може бути розширено внесенням пільгових категорій громадян. Розглядається питання щодо встановлення лічильників води в приватних будівлях. Конкретні пропозиції з цих питань будуть надані у міську раду для прийняття рішення.

Як стати учасником Програми з встановлення лічильників

Прийом заяв від громадян щодо включення до «Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» триває в приміщенні абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» за адресою: м. Чернігів, вул. Київська, 14,А.
Довідки та консультації з цього питання можна отримати за телефоном в Чернігові: (0462) 614-662. Детальна інформація щодо документального оформлення заявки – за посиланням.


Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини