Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:17:30

У якої з громад Чернігівщини у 2017 році було найбільше власних доходів на одного жителя?

02.03.2018   17:52Агенцiя

В Україні налічується 366 об’єднаних територіальних громад, які у 2017 році перейшли на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом. З них 16 функціонують у Чернігівській області.

В рейтингу фінансової спроможності за підсумками минулого року, який проводився експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International), сім громад Чернігівщини знаходяться у першій сотні, а за двома критеріями три громади – серед лідерів.

 

Як зазначають експерти Групи фінансового моніторингу, дослідження фінансової спроможності громад проводилося за чотирма критеріями, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад. А саме:

- власні доходи на 1-го мешканця (співвідношення обсягу власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ),

- рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету),

- питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без трансфертів),

- капітальні видатки на 1-го мешканця (співвідношення видатків розвитку до кількості мешканців відповідної ОТГ).

Серед громад Чернігівської області найбільше власних доходів на одного мешканця у 2017 році мали Гончарівська громада - 6642,5 грн., Деснянська -  5204,9 грн., Вертіївська - 4984,2 грн., четверте та п’яте займають Корюківська та Парафіївська – 4173,9 грн. та 4036,8 грн. відповідно.

Найбільше капітальних видатків на одного мешканця у 2017 році мала Вертіївська громада – 3394,5 грн., Кіптівська – 2808,3 грн. та Макіївська – 2529,6 грн.

Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, переконана, що «саме від зусиль органів місцевого самоврядування та прийняття якісних управлінських рішень залежить успішний розвиток громади, ефективна мобілізації власних ресурсів, використання резервів та залучення додаткових ресурсів, раціональне і ефективне використання бюджетних коштів».

Цікавим критерієм є відсоток витрат на утримання апарату управління. У середньому у громад Чернігівщині  цей показник дорівнює 19,73%. Тобто менше п'ятої частини власних доходів ОТГ витрачається на забезпечення управління громадою. Найменше витрачали грошей на утримання апарату Гончарівська ОТГ ( 8,7% від загального бюджету громади) та Корюківська – 9,8%. Третя за цим показником серед громад Чернігівщини – Батуринська – 15,6%. За цим критерієм Гончарівська та Корюківська громади займають п’яте і десяте місця у загальноукраїнському рейтингу. Найбільше грошей у 2017 році на утримання апарату витратили Макіївська та Кіптівська громади – 41,2% та 35,1% відповідно.

Олександр Мельник, радник з питань місцевих фінансів Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, зазначає: «Відносний рівень витрат на утримання апарату в об’єднаних громадах практично вдвічі менший, ніж у необ’єднаних сільських та селищних радах. Це говорить про те, що більшість коштів рад на територіях, яких не торкнулася децентралізація, йдуть на проїдання. За таких умов годі сподіватися на збільшення капітальних видатків та фондів розвитку, оскільки за свої кошти жителі просто годують голову та його апарат. Чи заробляє голова ці кошти – питання до громади. А те, що в об’єднаних громадах рівень утримання на порядок нижчий – це доведений факт».

Три громади Чернігівщини за фінансовими результатами 2017 року повертають гроші до державного бюджету (так звана «реверсна» дотація). Це Гончарівська, Деснянська та Корюківська. До речі, Гончарівська за цим показником (-25,8%) у 2017 році займає перше місце серед громад України, а Деснянська (-13,8%) посідає шосте місце у всеукраїнському рейтингу.

«Щоб меншим було «вилучення» грошей у Гончарівській та Деснянській ОТГ, їм потрібно працювати над доєднанням сусідніх населених пунктів – це той випадок, коли приєднання біднішої родича до багатого робить біднішого - багатшим, а багатого ще більш заможним», - вважає Олександр Мельник. 

Нагадаємо, що в Чернігівській області функціонує 37 об’єднаних територіальних громад, які з 1 січня 2018 року перейшли на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом.

За матеріалами, які розроблені та підготовлені на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, обласних державних адміністрацій, експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International).

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини