Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:29:28

Про інтеграцію в органічне виробництво - на регіональному форумі

27.02.2018   08:18Агенцiя

Як стати виробником органічної продукції - дізналися в Чернігові учасники регіонального форуму «Органік Інвест».

У заході, що організувала облдержадміністрація, взяли участь виробники екологічної продукції, інші сільгоспвиробники, науковці, представники органів влади.

В.о. першого заступника голови ОДА Юлія Свириденко: «Чернігівська область намагається не відставати від загальнодержавних тенденцій. Так, за останні п’ять років удвічі збільшилася кількість земель під органічне виробництво. На Чернігівщині частка таких угідь складає 4%. Загалом же маємо 18 сертифікованих виробників органічної продукції (переважно у сфері рослинництва). Також в області діє Програма фінансової підтримки органічного виробництва на 2016-2021 роки».

Перше, що потрібно зробити, — отримати сертифікат. В Україні наразі працює один вітчизняний орган із сертифікації органічного виробництва, визнаний у Європі, — ТОВ «Органік Стандарт». Детально про саму процедуру розповів директор підприємства Сергій Галашевський.

Варто зазначити, що для ведення органічного землеробства сільськогосподарські землі повинні відповідати певним вимогам щодо рівня їх забруднення шкідливими речовинами. Сам перехід до виробництва органіки є досить тривалим процесом — більше двох років. Виданий сертифікат дійсний упродовж одного року. Його вартість — 12-100 тисяч гривень (залежно від розміру господарства, виду діяльності тощо). Крім того, за рік будуть проведені щонайменше дві перевірки, одна я яких — не анонсована.

Сергій Галашевський: «Органічна продукція — це добровільний вибір кожного виробника. Це не технологія, а філософія виробництва, світогляд та стиль життя. Всі, хто переходить на органіку, відмовляючись від інтенсивних технологій, мають чітко знати про можливі ризики. Зокрема, часткові втрати урожаю на перехідному періоді».

Учасники форуму обговорили також шляхи залучення додаткових інвестицій, інструменти підтримки малого та середнього бізнесу в агропромисловому комплексі. Ознайомилися з кращими практиками виробництва органічної продукції та застосування інноваційних і наукових підходів в органіці. Крім того, всі охочі могли скуштувати органічні харчові продукти, які представили виробники Чернігівщини.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини