Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:32:42

Реалії та перспективи розвитку сучасного ринку праці Чернігівщини

06.02.2018   07:49Агенцiя

5 лютого відбулася прес-конференція директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, на якій йшлося про ситуацію на ринку праці та діяльність обласної служби зайнятості.

За словами Лідії Падалки, в 2017 році на ринку праці Чернігівської області, як і в цілому по Україні, гостро стоїть питання заповнення вільних робочих місць необхідними кадрами, як спеціалістами з вищою освітою, кваліфікованими працівниками «з інструментом», так і робітниками найпростіших професій.

«У таких регіонах як Чернігівщина, де заробітна плата більшості працюючих не виконує стимулюючої, мотиваційної та відтворювальної функції, де відсутня достатня кількість сучасних робочих місць, простежується падіння рівня життя працюючого населення, активізується міграційний відтік кваліфікованої робочої сили, - сказала вона. - Якщо раніше шукачі роботи виїжджали переважно до Києва, то сьогодні українців приваблюють європейські країни, де спростилися умови для навчання, праці та життя наших співвітчизників».

Незважаючи на поглиблення негативних тенденцій на ринку праці, за підсумками 2017 року року Чернігівською обласною службою зайнятості досягнута позитивна динаміка за основними напрямами діяльності.
За словами Лідії Падалки, посилення співпраці з роботодавцями дало змогу на на 8,2% збільшити кількість вакансій. Кожний другий роботодавець області звертався до служби зайнятості за пошуком працівників.

Кількість громадян, працевлаштованих за сприяння служби зайнятості області, зросла на 9,6% та становила 26,7 тис. осіб. Завдяки зміні регламенту роботи центрів зайнятості та організації їх функціонування на засадах рекрутингу, частка працевлаштуваних осіб до набуття ними статусу безробітного становила 49%.

Найбільшим попитом на ринку праці Чернігівщини користуються робітники з обслуговування технологічного устаткування: водії, машиністи котелень, трактористи, оператори заправних станцій, токарі, складальники верху взуття, рамники тощо. Чимало вакансій було для працівників торгівлі, сфери послуг, найпростіших професій, робітників з інструментом, тобто слюсарів-ремонтників, швачок, електромонтерів, електрогазозварників, столярів, малярів. Щоправда, через брак відповідних спеціалістів на зареєстрованому ринку праці, укомплектувати такі вакансії було досить складно.

З метою забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, у 2017 році за сприяння служби зайнятості області 4,3 тис. безробітних громадян проходили професійне навчання. Зокрема, кількість безробітних, які навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, зросла на 12,5% та становила 1,4 тис. осіб.

В умовах скорочення працездатного населення у 2017 році Чернігівська обласна служба зайнятості ініціювали розробку та прийняття «Програми професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій». Відповідно до неї, в поточному навчальному році запроваджено профорієнтаційний проект для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів «Обери професію – обери майбутнє» та ПрофіКвест «Пізнай світ професій!», які спрямовані на створення передумов для професійної самореалізації молоді, підвищення її мотивації до трудової діяльності в Україні, відновлення престижу робітничих професій.

Протягом 2017 року службою зайнятості введено сучасні сервіси, які значно спрощують доступ до її послуг, зокрема через мережу Інтернет. Це електронна черга, послуги відеорезюме, відеовакансія, онлайн-співбесіда безробітних з роботодавцями, безкоштовна «гаряча лінія» для отримання консультацій з питань зайнятості та захисту від безробіття тощо.

Щодо основних пріоритетів та завдань служби зайнятості на 2018 рік, директор Чернігівського обласного центру зайнятості відмітила декілька важливих напрямів. Насамперед, це завершення реорганізації та перетворення центрів зайнятості на сервісні майданчики з надання широкого спектру послуг, запровадження профілювання безробітних для попередження ризиків довготривалого безробіття та соціального супроводу за підходом кейс-менеджменту.

В центрі уваги залишається профорієнтаційна робота з молоддю, оперативне працевлаштування шукачів роботи, підвищення кількості вакансій з гідними умовами праці за результатами взаємодії з роботодавцями, зміцнення співпраці з головами об’єднаних територіальних громад для оперативного вирішення питань зайнятості та соціального захисту від безробіття членів громад.

«Загальна мета застосування нових підходів в роботі та удосконалення традиційних послуг – у бажанні відповідати вимогам часу та залишатися надійним соціальним партнером для наших клієнтів», - зазначила Лідія Падалка.


Чернігівський обласний центр зайнятості

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини