Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:28:55

До відновлення доріг в області долучається і приватний сектор

14.08.2017   08:42

Якісних доріг на Чернігівщині більшає. Зокрема, у Бобровицькому районі було презентовано чергову, цілком відновлену ділянку протяжністю п’ять із половиною кілометрів – шлях між селами Піски і Стара Басань.

Подія, безумовно, позитивна й варта уваги. Та є одна обставина, яка робить її особливо значущою і відмінною від інших – цей проект реалізувала не держава чи самоврядування, а приватна структура – власним коштом за своєї ж ініціативи. І це – запевняють – лише початок.

Будувати щонайменше десять-п’ятнадцять кілометрів доріг щороку – мета, що її собі поставив Герой України, генеральний директор найпотужнішого місцевого сільгосппідприємства «Земля і Воля» Леонід Яковишин. «Одну закінчуємо – другу починаємо… Ярославка, Стара Басань, Піски і – на Київ. Уся оця дорога буде зроблена під ключ», – анонсував він під час урочистого відкриття автошляху.

Відзначення завершення робіт – перетворення 5,4 кілометра «прогресуючої ямковості, суцільної сітки тріщин, викривлення та інших значних деформацій покриття» на безпечну і комфортну дорогу стало пам’ятною подією не лише для жителів навколишніх сіл, а й гостей з області – зокрема, голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча, заступника голови Чернігівської обласної ради Арсена Дідура і начальника Служби автомобільних доріг в Чернігівській області Володимира Гуземи.

Це – не єдиний і вже навіть не перший проект відновлення шляхів загального користування за участі приватної ініціативи Леоніда Яковишина – за декілька тижнів мають розпочатися роботи на дорозі Бобровиця-Козелець. Її будуватимуть спільними зусиллями влади і бізнесу – територією Бобровицького району реконструкцію дороги фінансуватиме ТОВ «Земля і Воля», а на Козелеччині – влада. Відповідну домовленість своїми підписами скріпили голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, генеральний директор ТОВ «Земля і Воля» Леонід Яковишин та начальник Служби автомобільних доріг в області Володимир Гузема у травні цього року.

Кошти – 70 мільйонів гривень платників податків і 50 мільйонів приватного внеску – вже виділені, робітники і техніка готові до роботи. А причина хоч і не значного, але все ж відтермінування початку робіт пов’язана з процедурою публічних закупівель, вона має бути знята найближчими днями. «Дорога буде, це моя особиста відповідальність, буде цього року», – запевнив начальник Служби автомобільних доріг в області Володимир Гузема.

Дійсно, такий підхід співфінансування проектів державою, місцевими громадами і бізнесом – дає змогу робити більше і ефективніше – резюмує голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. У Бобровицькому районі це вже стає трендом, долучаються ще й інші: найближчим часом плануються спільні проекти у Носівському і Корюківському районах.

«Для того, щоб відновити всі дороги в області, мати такі, як ця, на якій ми сьогодні знаходимося – потрібно близько 12 мільярдів гривень. А маємо ми на цей рік, грубо кажучи, 600 мільйонів. На все одразу, очевидно, не вистачить. Тому в першу чергу ми йдемо будувати туди, де люди цього хочуть і готові покласти якесь співфінансування, додати якусь копійку. Тоді є розуміння того, що це людям дійсно треба і що вони готові потім це берегти», – зазначив Валерій Куліч.

Створення якісних доріг – пріоритетне завдання, на яке спрямовується все більше уваги суспільства і держави. Зокрема, вже з 1 січня 2018 року має запрацювати Державний дорожній фонд – цільова скарбничка, наповнюватимуть яку за рахунок мит і акцизних зборів, а витрачатимуть із неї лише на дороги. На які саме – визначатиме місцева влада.

«Зараз нам потрібно провести інвентаризацію всіх доріг по кожному району, щоб узяти їх на свій баланс, і вже з наступного року самостійно, на місці, за них відповідати, утримувати їх і ремонтувати коштом цього дорожнього фонду», – сказав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини