Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:41:42

Лідія Падалка: "Рукоділля може стати улюбленою справою, яка приносить дохід"

11.08.2017   14:02Агенцiя

«Збережемо традиції предків»…

Культурно-просвітницький проект під такою назвою започаткувала цього року Чернігівська обласна служба зайнятості задля популяризації та відродження національного рукоділля та традиційних українських ремесел. В його рамках для безробітних проводяться семінари, засідання клубів, виставки та майстер-класи за участю місцевих майстрів.
За словами директора обласного центру зайнятості Лідії Падалки, речі декоративно-вжиткового мистецтва, а це речі ручної роботи, зокрема вишиті рушники, серветки, картини, одяг, посуд, сьогодні особливо цінуються та користуються попитом як у місцевих жителів, так і у туристів. Отож для безробітних жінок рукоділля може стати не лише способом творчої самореалізації, а й улюбленою справою, яка приносить дохід.

-       Якщо для світу наша вишивка – це модний тренд, то для нас, українців, це споконвічний оберіг та цілий культурний пласт, - говорять організатори інформаційно-просвітницьких семінарів «Україна вишивана», на яких безробітним розповідають про особливості української вишивки, техніку її виконання, регіональні відмінності, види орнаментів, символи та їх значення.

Вишивка для українців здавна була не лише мистецтвом, а й ремеслом. Тому й виникла ідея запрошувати на такі заходи з безробітними місцевих майстрів. Як виявилося, Чернігівщина багата талантами – народні умільці є чи не в кожному куточку області. Так, майстерністю вишивки та бісероплетіння з безробітними ділилися у Мені - Владислав Смущенко та Тетяна Чернешенко, у Носівці – Людмила Кравченко, у Варві - Інна Матухно, у  Талалаївці -  Лідія Сухомлин, Ніна Галаган та Ольга Ручка.

Знана у Куликівському районі майстриня, голова громадської організації «Джерело творчості» Оксана Кузьменко презентувала безробітним жінкам  популярну в наш час техніку вишивки стрічками. А у Носівському районному центрі зайнятості місцева майстриня Марія Гавриленко провела майстер-клас зі старовинного японського рукоділля канзаши – виготовлення прикрас з атласу чи оксамитових стрічок, які дуже полюбляють сучасні модниці.

«Речі ручної роботи, чи то одяг, чи прикраси сьогодні дуже популярні, - говорять майстрині. - Національне вбрання нерідко заміняє святковий одяг, молодь полюбляє поєднувати його з одягом інших стилів, охоче використовує елементи вишивки. Отож рукоділля, хоч і затратна справа, проте може стати  прибутковою». Речі ручної роботи коштують недешево, адже вони ексклюзивні, неповторні, а головне – виготовлені з любов’ю, з душею.

Такі майстер-класи для безробітних проходять в теплій дружній атмосфері. Закохані у свою справу жінки, демонструючи рукотворні шедеври,  жваво розповідають про своє захоплення, охоче передають досвід та вміння, діляться секретами, а головне -  власним прикладом спонукають діяти. Для них хобі стало улюбленою справою, якою вони з задоволенням можуть займатися годинами, яка заспокоює душу, відволікає від поганих думок, приносить натхнення та гарний настрій. Справді, після таких заходів важко залишатися байдужими, виникає неперевершене бажання спробувати творити неповторну красу та дарувати її людям.

Світлана Шеремет

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини