Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:44:59

П’ять чернігівських лікарень за минулий рік отримали майже 7 млн. грн. благодійних коштів

23.05.2017   10:48Агенцiя

Про це свідчать дані Інституту аналітики та адвокації (ІАА), зібрані у рамках Всеукраїнської кампанії протидії неформальним платежам у медзакладах.

Пошуки додаткового фінансування лікарень — не новина для України. Для цього вони, наприклад, співпрацюють з благодійними фондами, які збирають гроші з пацієнтів. Такі є і в Чернігівській області. Законодавство України каже, що фонди можуть залишати собі 20% зібраних коштів, а щонайменше 80% повинні передавати медзакладу. На жаль, до 2016 року було складно відстежити, скільки пожертв вони збирали — чернігівці не мали прозорих механізмів звітування і контролю.

— У Чернігові працює 26 міських та обласних лікувальних закладів. Вісім з них не оприлюднюють фінзвіти на Є-даті  — порталі, який дозволяє прослідкувати за рухом бюджетних коштів, — зауважує аналітик ІАА Олександр Ткаченко. — З початку минулого року лікарні обов’язково повинні використовувати його. Досі у системі не зареєструвався ще 1 медичний заклад.

Експерти ІАА встановили, що за 2016 рік чернігівським лікарням передали щонайменше 50,3 млн грн благодійної допомоги. Втім, проаналізовані звіти не містять інформації про надавачів благодійної допомоги — пацієнтів — та відсоток їхньої допомоги, а отже дають дуже приблизне уявлення про отримані позабюджетні кошти.

— Частково ці кошти надійшли від благодійних фондів. Вони функціонують на території 8 медзакладів, які ми досліджували, — розповідає Олександр Ткаченко. — Збирають ці організації для лікарень абсолютно різні суми. Найбільшу частку в позабюджетних надходженнях пожертви від БО складають у Чернігівського пологового будинку — 94% (203,4тис грн). Вагомою вона є у другої міської та обласної психоневрологічної лікарень — 30% (5,1 млн грн) та 29% (537,5 тис. грн.) відповідно, а найслабшою в міській лікарні №1 — 8% (217,5тис грн).

Щоб звітування стало прозорішим, договори з благодійними фондами у 2016 році підписали п’ять чернігівських лікарень. Його основу розробив Інститут аналітики та адвокації. Договорами вони зобов’язалися звітуватися за зібрані та передані благодійні кошти. Згідно звітів, 5 лікарень отримали 6,7 млн грн. А усього благодійні організації зібрали 6,95 млн грн.

— Коли фонди публічно звітуються, вони опиняються в ситуації, коли суспільний резонанс підвищує увагу до фінансової звітності. Цікаво, що один із благодійних фондів передав першій міській лікарні 121% від зібраного за минулий рік, — зауважує регіональний координатор ІАА Тетяна Романова. — Тут мова іде про залишки з 2015-го, які додалися до трансферу.

Уже скоро Інститут аналітики та адвокації оприлюднить фінальний звіт дослідження. У ньому розкажуть, на що витратили ці кошти, чи всі благодійні фонди дотримуються законодавчо встановленої норми про 20% і хто в регіоні відмовляється працювати прозоро.

Катерина Кролевська

Медіа менеджер «Інституту аналітики та адвокації»


Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.