Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:12:00

До бюджетів територіальних громад Чернігівщини у 2016 році сплачено понад 3 мільярди гривень податків і зборів

27.01.2017   07:47Агенцiя

Податок на доходи фізичних осіб – один із найвагоміших у формуванні бюджетів територіальних громад. Більше половини надходжень у минулому році (57 відсотків) забезпечено за рахунок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), якого надійшло майже 1,8 млрд.гривень.

Відповідно до законодавства 15 відсотків сплаченого податковим агентом податку зараховується до обласного бюджету, розпорядником коштів якого є обласна рада. За рахунок ПДФО сформовано понад 72 відсотки обласного бюджету (353 млн.грн.).

Разом з тим, на надходження податку на доходи фізичних осіб до бюджетів громад впливає кількість платників, що здійснюють діяльність на території відповідних населених пунктів та розмір заробітної плати.

У залежності від контингенту платників доля ПДФО у доходах районних бюджетів коливається у межах від 30 до 66 відсотків. Найбільший вплив на формування бюджетів цей податок має у м. Прилуки - 66 відс. загальної суми сплачених до міського бюджету податків, м. Н-Сіверський - 64 відс., Варвинському - 62 відс., Чернігівському, Бобровицькому та Корюківському  районах по 58 відсотків. Бюджет м. Чернігова поповнився за рахунок податку на доходи фізичних осіб на 472 млн.грн. що складає 53 відсотки.

Традиційно, майже 40 відс. надходжень ПДФО перераховано до бюджету організаціями та установами сфери державного управління, освіти та охорони здоров’я (699 млн.грн.). Сільськогосподарські підприємства сплатили 338 млн.грн. податку, чим забезпечили понад 19 відс. дохідної частини бюджетів територіальних громад. Питома вага промислових підприємств у сплаті ПДФО при наповненні бюджетів становить 17,5 відс. загального обсягу (308 млн.грн.). Вклад суб’єктів сфери торгівлі та громадського харчування незначний – 5,8 відс. (102 млн.грн. ПДФО).

З метою збільшення доходів територіальних громад органами Державної фіскальної служби області проводяться заходи, спрямовані на упередження та недопущення використання неоформленої найманої праці. Зокрема, відпрацьовуються суб’єкти господарювання, діяльність яких вказує на   відповідні ризики. Постійно здійснюється аналіз податкової звітності, порівнюються обсяги виручки, види діяльності платників податків, опрацьовується інформація, яка надходить від органів влади та інших джерел.    

За результатами проведених заходів, фіскальні органи області посприяли офіційному оформленню трудових відносин 3,6 тис. найманих працівників, а до державної реєстрації підприємницької діяльності залучено  понад 1 тис. громадян. Це позитивно вплинуло на зростання доходів місцевих бюджетів та підвищення соціального захисту найманих працівників.
 


Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини