Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:07:19

Як залучити інвестиції на енергозбереження

14.12.2016   08:05Агенцiя

Де знайти кошти на тепломодернізацію, якщо передбачених в особистому, місцевому чи державному бюджеті не вистачає? Які заходи енергозбереження є малоефективними, а які дійсно бережуть тепло, енергію та гроші? Відповіді на ці та інші запитання лунали під час семінару, який відбувся в облдержадміністрації.

Реалізація сталої енергетичної політики на теренах області набуває сьогодні виняткової ваги. Перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич особливу увагу учасників семінару звернув на заходи з енергоефективності, які реалізуються в області. Він, зокрема, підкреслив, що цього року, як і минулого, за відповідною обласною програмою на тепломодернізацію виділено з обласного бюджету мільйон гривень. Таку ж суму заплановано і в проекті бюджету наступного року. Проте цього недостатньо, щоб позбутися енергетичної залежності та домогтися бажаної економії. Тому власники будівель усіх форм власності мають також самостійно відшукувати можливості заощадження енергоресурсів.

Національний експерт проекту ЄС «Угода мерів — Схід» в Україні Оксана Кисіль докладно розповіла про можливості енергозбереження, якими можуть скористатися учасники цього проекту. Як позитивний приклад вона навела програму «Модернізація вуличного освітлення», розроблену міською владою Мени. На реалізацію цієї програми передбачено залучити 500 тисяч євро іноземних інвестицій. Її перший етап вже відбувся, і експерти констатують відчутну різницю як між якістю старого та модернізованого освітлення, так і у сумах, що витрачаються на його оплату.

А от у Носівці, вважає Оксана Кисіль, безпідставно зволікають з розробленням програми сталого енергетичного розвитку і, відповідно, втрачають можливості залучити кошти інвесторів на енергозберігальні технології.

До речі, у січні стартує черговий проект з надання грантів на програми енергетичного розвитку. Тож учасники «Угоди мерів» в Україні, які бажають одержати кошти від європейських інвесторів, мають поквапитися зі створенням та поданням відповідних проектів.

Особливе місце в царині енергозбереження, на думку експерта, належить приватно-публічному партнерству. Його нещодавно було врегульовано в Україні на законодавчому рівні. Про нюанси таких відносин між владними інституціями та бізнесом фахівці розповідатимуть на тренінгах, що відбудуться вже у січні.

Представник Держенергоефективності Андрій Фролов поінформував про державну підтримку енергозбереження, так звані «теплі кредити», які стають все більш затребуваними у споживачів, а регіональний консультант проекту Міжнародної фінансової корпорації «Енергоефективність у житловому секторі України» Тетяна Гордієнко запропонувала свою допомогу на шляху до енергозаощадження, зокрема, у проведенні енергоаудиту будинків та визначенні пріоритетності наступних кроків.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини