Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:49:02

Сто двадцять селян вже стали членами Волинківської молочарської спілки

10.10.2016   10:23

Власники корів із п’яти населених пунктів Сосницького району – Волинки, Вільшаного, Полісся, Матвіївки і Гаю – за неповні два роки функціонування сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу згуртувалися і навчилися спільно заробляти та рахувати гроші.

До слова, СОК платить не за літр, а (враховуючи жирність) -  за кілограм молока.

Щодня  за допомогою апарату «Екомілк» приймальники визначають якість молока за кількома параметрами ( і передусім, жирність, щільність, кислотність) усіх 120 проб, і за спеціальною формулою вираховують його об’єм.

Навіть недовірливі сільчани, як поінформував голова кооперативу Сергій Потапенко, переконалися у вигідності такого підходу в оцінюванні й оплаті продукту. 

Окрім того, молочарі навчилися на майстер – класах  варити бринзу, яку реалізовують нині на ринках і ярмарках. Продають також щосуботи в Чернігові сир, сметану й вершки. Це  вже інша ціна за продукцію (аніж за сире молоко) й додатковий дохід.

За словами Світлани  Рубан,  котра відразу повірила в переваги кооперативного обєднання для селян (і для села загалом) все у  спілці  по – чесному і справедливо, розрахунки за молоко – своєчасно.

- Увесь наш куток Козлівка, як називають його волинківці, носить  тепер молоко на приймальний пункт кооперативу, - розповідає Світлана Іванівна. -  Хто спершу сумнівався, вже не вагається, бо переконалися, що ніхто їх не обдурить, що виплати регулярні, що жири визначають правильно.

Життя і діяльність спілчан не обмежуються тільки збором молока й турботою про спільний прибуток.  Всілякі виставки й конкурси, концерти  вокального ансамблю «Золоте перевесло» (колектив відродився за підтримки СОКу), спільні свята й масові заходи роблять будні сільчан веселішими та оптимістичнішими. До того ж, у приміщенні кооперативу спільними силами облаштовано світлицю – музей.

Толокою занедбану будівлю колишньої Волинківської аптеки, що пустувало не один рік, перетворили в затишний офіс.  Спільними силами робили водопій для худоби, розчищали русло місцевої річки. Гуртом заробляють гроші, організовують дозвілля й відпочивають.

Саме кооперативний рух і самоорганізація, на думку голови ревізійної комісії спілки та ідейної натхненниці Олени Потапенко, - порятунок від безвиході, перспектива розвитку невеликих населених пунктів, матеріальне благополуччя селян.



СОК «Волинківська молочарська спілка»  теж починався, образно кажучи, із маленького струмочка – із зібрання п’ятьох активісток, яких не влаштовувала тодішня ціна на молоко, встановлена закупівельниками – гастролерами, що подекуди забували розрахуватися із селянами. Згодом у кооператив повірили сільські медики, вчителі, працівниці дитсадка й центру дозвілля… Сусіди стали рівнятися на сусідів.

Спілка зросла чисельно, розширила асортимент продукції й завоювала попит на ринку, змінила світогляд селян та вселила впевненість у завтрашній день й перспективу спільної справи. Молочарі вже мріють про переробку молока на місці, про відкриття міні – заводу чи цеху. Нічого дивуватися: все в їхніх працьовитих і умілих руках.

Ольга Чернякова.
Фото автора

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.