Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:07:36

Децентралізація по-батуринськи: гроші треба вкладати в ті проекти, які на завтра їх збільшать

21.09.2016   15:43

Батуринська територіальна громада знаходиться практично на порозі свого створення. Чекає на призначення виборів голови ОТГ та старост, а також можливість отримувати фінанси на розвиток інфраструктури та реалізовувати локальні проекти.

На момент затвердження Чернігівською обласною державною адміністрацією Батуринська об’єднана територіальна громада має у складі п’ять тисяч населення. До нової ОТГ увійшли Батурин, Городищенська та Матіївська територіальні громади. Решта сіл та селищ, які за перспективним планом мали увійти до об’єднання, поки що знаходяться у стані очікування і являються одним із «стимулів» батуринського міського голови Леоніда Душі. Розповідаючи про процес об’єднання громади, він зазначив: «Переконаний, що перші позитивні зміни вже можна буде побачити через рік. І тоді інші села захочуть до нас приєднатися. Вже зараз до нашої ОТГ просяться Атюша та Пролетарське з Коропського району».

За словами міського голови два роки тому бюджет міста складав 800 тисяч, а зараз досягнута цифра 2,5 мільйони гривень. «Зробивши інвентаризацію земель, буквально за рік ми знайшли 1,7 мільйона коштів. Просто змусили платити сільгоспвиробників те, що вони і так повинні платити за законом», - пояснює Леонід Душа. За рахунок отриманих коштів у Батурині зробили ремонт у школі, лікарні, а також перебудували старе приміщення під дитячий садочок.

У місті популярна ідея енергозбереження, а тому установи переходять на твердопаливні котли. За рахунок цього тільки на обігріві міськради у минулому році було зекономлено 40 тисяч гривень. Міський голова розповів, що планує наступного року на землях громади, не сільськогосподарського призначення, посадити енергетичну вербу. З неї потім робити паливо для твердопаливних котлів. Подібна практика використання біомаси популярна у країнах Європи.  

Серед перспективних планів майбутньої громади, які були озвучені міським головою: створення цеху по розливу питної води (на території громади є свердловини), відновлення роботи заводу по вирощуванню та переробці льону, розвиток зеленого туризму, будівництво готелю, музичного фонтану і багато інших цікавих ідей.  Причому амбітність планів керівника об’єднання в тому, що виробництво льону не повинно завершуватися на етапі отримання сировини. Треба обов’язково зробити замкнений цикл і на експорт вже відправляти готові речі з натуральної тканини: одяг, предмети побуту тощо. Звичайно, що для таких проектів потрібні інвестори.

Для залучення молодих та підприємливих у Батурині міський голова впроваджує такий собі «вільний простір». Можна розпочати справу, отримати занедбане, покинуте приміщення чи хату за гривню і працювати. Але через півроку-рік треба вже буде доводити свою ефективність та користь для громади. Леонід Душа наголошує: «Перспективи і потенціал великий. Тут можна заробляти». – І додає: «Я всім говорю: не крадіть. Тут можна офіційно працювати і нормально жити».

Батуринська об’єднана територіальна громада за підрахунками експертів може мати власний бюджет розвитку до семи мільйонів. На думку Леоніда Душі в першу чергу треба забезпечити нормальними умовами дітей та пенсіонерів. Мають бути відремонтовані школи, садочки, лікарні, функціонувати будинки культури. Але гроші потрібно вкладати у ті справи та проекти, які назавтра принесуть громаді прибуток. «Громада повинна мати чіткий бізнес-план, щоб бути спроможною та успішною», - вважає міський голова. Також він переконаний, що гроші мають залишатися у громаді, а тому хоче налагодити роботу пекарні та молокоприймального підприємства. Хліб та молочні продукти будуть постачатися у місцеві школи, лікарні та садочки, а, отже, гроші залишатимуться у громади.

Громада свого часу підтримала Леоніда Душу: у 2014 році на виборах міського голови він отримав 64,3% голосів містян. А от із районною владою він не мирить: на наради, де про Батурин питань не розглядають, не їздить і грошима громади не ділиться. Вважає, що міський голова має працювати для громади, звітувати і радитися теж на місці.

Оксана Стельмах

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.