Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:21:34

На Чернігівщині споживання газу зросло лише в побуті

30.08.2016   10:46Агенцiя

Станом на 1 серпня, с початку року на Чернігівщині було протранспортовано 341,2 млн м куб. газу, що майже на 2% (6,2 млн куб.м) менше порівняно з аналогічним періодом 2015 року.

Лише побутові споживачі використали більше газу -  майже на 6,4 млн куб.м, що становить 3,5%. Натомість решта категорій споживачів зменшили використання газу: бюджетна сфера – на 0,4 млн куб.м або на 3,2% менше, промисловість – на 4,5 млн куб.м (-13,8%), теплопостачальні підприємства – на 7,6 млн куб.м (-7,6%). Скоротили споживання і релігійні організації – на 13 тис куб.м (-8,3%).

Навіть несуттєве падіння обсягів розподілу газу негативно відображається на фінансовому стані ПАТ «Чернігівгаз», адже зменшили споживання саме ті категорії споживачів, які платять за розподіл живими грошима – це промисловість, бюджет, тепловики. Внаслідок цього з початку року компанія недоотримала від тарифу на розподіл 17,7 млн грн. планової тарифної виручки. А в розрахунках побутових споживачів, значну долю займають субсидії, які неможливо спрямувати ані на заробітну плату, ані на виробництво або профінансувати інвестиційну програму.

Саме на побутових споживачів припадає більше половини обсягу споживання газу в регіоні – близько 60%. «На Чернігівщині в минулий опалювальний період приблизно 53% сімей отримали субсидії на газ. Але субсидії – це віртуальні гроші у вигляді протоколів взаємозаліку. Це красномовно свідчить про те, що компанія недоотримує значну частку обігових коштів на виробничу діяльність» - прокоментувала ситуацію фінансовий директор «Чернігівгазу» Ірина Чертова.

Окрім цього, ситуацію ускладнюють борги юридичних осіб за розподілений природний газ.

«На сьогодні борги бюджетних установ і ТКЕ перед «Чернігівгазом» складають понад 1 млн грн. На тепловиків, а саме на «НіжинТеплоМережі» припадає майже 990 тис грн, що ставить під питання вчасний початок опалювального сезону в Ніжинському районі», - зазначив комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко.

Збільшення споживання газу у побуті фахівці пов`язують з недосконалістю системи субсидіювання, яка не стимулює до економії, а навпаки – через побоювання, що в наступному періоді субсидія зменшиться, штовхає споживачів на більше використання пільгового обсягу. Газовики стверджують, що виправити ситуацію може монетизація субсидій.

В 2015 році на Чернігівщині було зафіксовано рекордне падіння споживання газу - на 18%, або на 127,6 млн м куб. Загалом протягом 2013 – 2015 р.р. щорічне споживання газу зменшилося на 225 млн куб.м.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини