Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:32:46

Міська рада поспішає освоїти 165 мільйонів гривень

11.08.2016   08:05

Міський бюджет Чернігова зазнає істотного коригування. Вже на найближчій сесії планується розподілити 165 мільйонів гривень. Звідки взялись ці кошти і куди будуть розподілені обговорювали на експертному засіданні у громадському прес-клубі "Ініціатива", що відбулось 10 серпня.

За словами заступника начальника фінансового управління Чернігівської міської ради Олени Лисенко, в грудні 2015 року, коли було затверджено місцевий бюджет, ще не було прийнято державний бюджет та змін до податкового кодексу.

В результаті змін, зокрема доходної частини місцевих бюджетів, міський  бюджет отримав перевиконання у 145 мільйони гривень, ще близько 20 мільйонів планувалось розподілити раніше. Тож, загальна сума коштів, що будуть розподілені на наступній сесії складе 164 мільйони.

"Що стосується основних показників, які ми перевиконали і отримали додаткові надходження, то це податок на доходи фізичних осіб. По-перше це збільшення ставки і збільшення забезпечення військовослужбовців, податки з якого йдуть у місцевий бюджет. Також перевиконано надходження по акцизному податку." – зазначила Олена Лисенко.

Іншим джерелом надходження до місцевого бюджету стало розміщення тимчасово вільних коштів на депозитних рахунках. За 7 місяців поточного року таким чином було отримано 25 мільйонів гривень.
Куди саме планується розподілити ці кошти громадянам отримати інформацію важко. На сайті міської ради оприлюднюються зміни до бюджету у незручній формі, не зрозуміло на які саме програми і конкретні статті витрат будуть розподілені.

Найбільше коштів отримає Управління ЖКГ – 65 мільйонів, Управління освіти – 28 мільйонів, Управління капітального будівництва – 20 мільйонів.

Зокрема, на фінансування профтехучилищ з міського бюджету Чернігова планують виділити 19,5 мільйонів гривень. На реконструкцію підземного переходу біля готелю «Україна» витратять 5 мільйонів гривень. Майже 10 мільйонів гривень буде виділено на реконструкцію скверу імені Богдана Хмельницького.

"15 мільйонів буде виділено закладам охорони здоров'я для покращення оснащення і проведення капітальних ремонтів і поточних ремонтів." – відзначила Олена Лисенко.

Іронічні коментарі у присутніх викликало виділення коштів на придбання управлінню культури критої ковзанки(3,9 млн.), а також потяг на колесах "Казковий експрес".
Збільшать і депутатські фонди. Згідно проекту рішення, кожен депутат отримає на діяльність 200 тис. гривень. Ця суму є однією з найбільших серед місцевих рад в Україні.

За словами депутата міської ради Максима Черненка поспіх з розподіленням коштів полягає в тому, що залишилось не так багато часу в рамках бюджетного року, коли можна виконати велику частину робіт(це пов’язано перш за все з погодними умовами).
"У нас на комісії зауважень не було, оскільки ми профільна комісія юридична. Ми оцінювали з  точки зору самої процедури подання. Я є ще є будівельником, і трошки розумію скільки є часу встигнути виконати ці роботи до кінця року. Тому що, якщо це не зробиться, то тоді нова процедура, нове затвердження і таке інше. І тому, в нашій комісії питань не було." – розповів Максим Черненок.

У той же час, на бюджетній комісії, як відзначив депутат міської ради Павло Вовк, було дуже багато запитань стосовно розподілу коштів.
"На більшість запитань представники виконавчої влади відповісти не змогли, або будували для нас якісь алгоритми, які самі не розуміють, і намагаються змінити ракурс, щоб ми на це погодились." – зазначив Павло Вовк.

За його словами, бюджетну комісію ставили в позицію, коли просили спочатку погодити розподіл коштів, а потім вже обіцяли надати проекти, кошториси і т.д.

"Може це і не порушення законодавства, але це порушення логіки. Якщо ми виділяємо кошти не розуміючи, що в кінці отримаємо, то виникає питання, навіщо ми їх виділяємо?" – резюмував Павло Вовк.
Як швидко депутати дійдуть згоди щодо розподілення такої значної суми покаже вже найближча сесія, що відбудеться 11 липня. З огляду на велику кількість зауважень від бюджетної комісії дискусії на сесії будуть гарячими.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини