Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 12:51:58

Чотири тисячі на місяць за трикімнатну квартиру. Просто нові тарифи

07.07.2016   14:03Агенцiя

Чотири тисячі на місяць за трикімнатну квартиру. Якщо думаєте, що це оголошення, — помиляєтесь. Просто тарифи. Нові тарифи. Нацкомісія таки опублікувала постанову, якою затвердила підвищення вартості послуг для населення.

Отже, далі про те, чому насправді тепловики не дуже радіють підвищенню тарифів.

Тепло перетворюється на розкіш, доступну далеко не кожному українцю: від першого липня його вартість для жителів області в середньому зросте на 93,1%. Таке рішення прийняв нацрегулятор ринку комунальних послуг для чотирьох підприємств-ліцензіатів: Чернігівської ТЕЦ, «НіжинТеплоМереж», «Облтеплокомуненерго» та «Прилукитепловодопостачання». Вже в серпні жителі Чернігівщини побачать у платіжках значне зростання вартості гарячої води.

Віктор Геращенко, голова правління ПАТ «Облтеплокомуненерго»: «З першого липня куб гарячої води з рушникосушильником коштуватиме 91,10 грн., без рушникосушильника — 84,26 грн. Тобто в 1,8 рази  піднялася вартість куба. Один квадратний метр в минулому сезоні був 18,52 грн. В наступному опалювальному сезоні буде 33,88 грн.».

При цьому і тепловики запевняють: левова частка тарифу — вартість природного газу, який у травні цього року виріс в ціні практично в два рази, до 6 тисяч 809 гривень за тисячу  кубів.

Лідія Борсук, заступник директора департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації: «У структурі собівартості  по «Облтеплокомуненерго» паливо становить аж 77,8%, в Ніжині — 84,4% , в Прилуках — 85,4%. 03,19-03,27 Це паливо, мається на увазі тільки газ, у складі новоприйнятих тарифів».

Однак не лише вартість тепла зросла влітку 2016 року. Так, до прикладу, у Новгороді-Сіверському і Талалаївці органи місцевого самоврядування підняли тарифи на холодну воду. Зросла цього року і вартість утримання будинків та прибудинкових споруд у Ніжині, Сосниці, Новгороді-Сіверському та Чернігові. В останньому від 15 червня.

Лідія Борсук: «От, до прикладу, КП «Новозаводське» — збільшення на 95,2%. Коли середньозважений затверджений тариф був, без ПДВ, 1,05 грн., то зараз буде 2,05 грн. То КП «Деснянське»: 07,25 -07,27 1,092грн. — 2,05 грн. буде».

На щастя чернігівців, вартість холодної води у липні залишиться без змін. Хоча чекати на зростання цього тарифу також варто, бо на офіційному сайті нацкомісії вже вивішено для обговорення проект відповідної постанови.

Але й без цього підвищення нинішня зима буде ой якою не простою, підрахували у департаменті житлово-комунального господарства. Спираючись на тарифи «Облтеплокомуненерго», КП «Новозаводське», а також на вартість електроенергії та газу, фахівці порахували загальну вартість комірного. Цифри вражають.

Лідія Борсук: «В однокімнатній квартирі ця вартість становитиме 1667,52 грн. — це зростання на 68,4%. У двокімнатній вартість становитиме 3039,11 грн.— збільшення на 62,2% і в трикімнатній — 4010 грн., зростання на 61,6%».

І це при тому, що, за даними статистики, середня заробітна плата в області складає 3 тисячі 578 гривень, тож виходить, що платні не вистачить навіть на комуналку. Але разом з тим спеціалісти нагадують, що пільги та субсидії ніхто не відміняв. Торік на субсидії держава виділила Чернігівщині майже 711 мільйонів гривень, цьогоріч набагато більше.

Олег Русін, директор департаменту соціального захисту облдержадміністрації: «Загалом по держбюджету для Чернігівської області на 2016 рік було передбачено 1 мільярд 284 мільйони 50 тисяч гривень. По факту буде видно, наскільки ця сума забезпечує взагалі програму житлових субсидій. Я думаю, що ця сума достатня, щоб суттєво захистити наших споживачів».

Щоправда, тепловики новим, наближеним до економічно обґрунтованих, тарифам зовсім не радіють. А все через те, що 70% доходів підприємств — це якраз таки ті самі субсидії.

Віктор Геращенко: «Пільги та субсидії  компенсуються не «живими» кошами, а лише заліковими. Ми не можемо з цих коштів сплатити заробітну платню, сплатити податки,  провести капітальні та поточні ремонти. 06,05-06,20 Це буде колапс. Якщо взяти 14-й рік, так там було за рік 201 мільйони субсидій. А на сьогоднішній день це за місяць в опалювальний сезон, то це буде дуже складно».

Використати їх, кажуть на підприємстві, можна лише на оплату газу, що пішов на обігрів населення і нікуди більше. Ні на електроненргію, ні на податки. Тож тепловики вже зараз хвилюються за якісне проходження майбутнього опалювального сезону.

Чернігівська філія НТКУ "Сівер-центр"

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини