Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:57:20

В Чернігові ОСББ створено небагато

17.06.2016   16:20Агенцiя

Після ухвалення в 2015 році Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» у багатьох містян виникають питання – кому віддати в управління свою багатоповерхівку і де знайти для цього спеціаліста, який зможе стати надійним помічником у боротьбі з нелегкими побутовими буднями.

В Чернігові об'єднань створено небагато, і мешканців турбує, в першу чергу, хто буде обслуговувати будинки з 1 липня поточного року.

Тож, якщо мешканці багатоквартирного будинку не створять ОСББ чи не оберуть собі управителя на загальних зборах, за них це має зробити на конкурсній основі орган місцевого самоврядування, тобто міська рада. В такому випадку управляюча компанія запропонує жителям вже свої тарифи на послуги.

Важливо розуміти, що це скоріш вимушений захід для того, щоб будинок не залишився без належного догляду. Власники в будь-який момент можуть зібратися на загальні збори та ухвалити рішення про заміну управителя. В такому випадку треба буде лише попередити його за два місяці. Зокрема, якщо управитель не надавав послуг чи їх якість не відповідала умовам договору, то такий договір мешканці зможуть розірвати і достроково.

Саме таку процедуру передбачено законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Закон  достатньою мірою захищає інтереси власників будинків і лише за ними завжди залишається вирішальне слово.

Слід зазначити, що саме ці зміни в законодавстві надають можливість при створенні ОСББ отримати на баланс не тільки сам будинок, а і прилеглу до нього територію, тобто отримають право власності. Зважаючи на це, будинки або об’єднання будинків, які мають земельну ділянку та нежитлові приміщення, матимуть можливість здати їх в оренду, а доходи, на свій розсуд, спрямувати на обслуговування будинку або суттєво знизити квартирну плату.

Значною перепоною сьогодні на шляху створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку є недостатність достовірної інформації.

Як показує практика, серед мешканців будинків є популярною думка про те, що будь-які пільги та субсидії будуть втраченими у випадку від`єднання від ЖЕКу та створення ОСББ. Втім, це безпідставні побоювання. Аналізуючи чинне законодавство, можна з певністю стверджувати, що при створенні ОСББ мешканці, які отримували пільги та субсидії, будуть їх отримувати і надалі (можливо отримати коментар у соц. захисті).

На сьогодні уЧернігові створено лише 34 ОСББ, а будинків комунальної форми власності – 1751, томуУправління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради проводить роз’яснювальну роботу серед мешканців міста та надає консультації по всім питанням, що стосуються процедури створення ОСББ за адресою: м. Чернігів, вул. Реміснича, 19; тел.: (житловий відділ).

Також на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради розроблена спеціальна рубрика, в якій детально розписані всі кроки створення ОСББ та прикріплені зразки необхідних документів.

З метою сприяння створенню ОСББ та проведення соціальної мобілізації мешканців багатоквартирних будинків Чернігівська міська рада затвердила Програму сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки." Програма передбачає виділення понад 25 мільйонів гривень на проведення капітальних ремонтів житлового фонду ОСББ та ЖБК на умовах спів фінансування: а саме: 80 % від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, 20 % - власні та залучені кошти ОСББ (ЖБК).

Нагадуємо, що з 01.07.2015 року вступив в дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», яким визначено особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, а саме врегульовані правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління. Тож, реформа розпочалася і чернігівці повинні усвідомити, що вирішувати подальшу долю своїх будинків мають вони самі, а не міська влада.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.