Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:16:02

В 2016 році "Чернігівгаз" встановить понад 1,1 тисячі будинкових лічильників газу

13.05.2016   08:58Агенцiя

В поточному році інвестпрограмою ПАТ «Чернігівгаз» передбачено спрямувати майже 32,8 млн. грн. на встановлення лічильників газу населенню. З них - 28,3 млн. грн. виділено на облаштування 1147 багатоповерхівок приладами обліку загального користування. Це дасть змогу завершити програму з оснащення житлового фонду лічильниками при менших фінансових і часових витратах.

Встановлення лічильників газу є пріоритетним напрямком галузі, адже законодавство зобов`язує газові компанії до 1 січня 2018 року повністю перевести житловий фонд на комерційний облік енергоресурсу. Аби пришвидшити роботи по запровадженню повного обліку газу, на поточний рік НКРЕКП визначило головним напрямком інвестпрограми «Чернігівгазу» саме встановлення загальнобудинкових лічильників. На це заплановано витратити 28,3 млн. грн., а ще 4,4 млн. грн. передбачено для фінансування монтажу індивідуальних приладів обліку.

«Для забезпечення індивідуальними приладами обліку близько 62 тис квартир Чернігівського регіону, які на сьогодні не мають лічильників, потрібно 127 млн. грн. Тобто, за винятком цьогорічних витрат ще не вистачає понад 94 млн грн», - говорить перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко. - Наразі, при діючих тарифах, компанія таких сум не має. А при збільшенні тарифу на розподіл для встановлення таких лічильників, зросте ціна газу для всіх побутових споживачів». Тому левову частку коштів держава вирішила спрямувати на будинкові лічильники, що за підрахунками дешевше ніж індивідуальні.

Ініціатива масштабного встановлення загальнобудинкових лічильників належить НКРЕКП. В цілому по Україні, до кінця 2016 року, у разі повного виконання цього напрямку програми, заплановано витратити 776 млн грн. В результаті - обліком газу будуть охоплені 2,3 млн. сімей, які споживають газ лише на приготування їжі. На встановлення 270 тис індивідуальних приладів закладено близько 460 млн. грн. Виконання робіт, дотримання строків і цільове використання коштів буде ретельно контролюватися НКРЕКП. Окрім цього, місцеві органи самоврядування поінформовані щодо необхідності всебічного сприяння газорозподільним підприємствам у виконанні цієї програми.

Встановлення лічильників дозволить користувачам газу сплачувати лише за спожитий обсяг газу, та не залежати від будь-яких змін державою норм споживання. Тариф на оплату за будинковими лічильниками встановлюється за сумою спожитого газу всіма мешканцями з вирахуванням обсягів газу, використаних домогосподарствами, що вже мають квартирні лічильники. Якщо ж господар бажає встановити індивідуальний прилад, він може зробити це за власні кошти.

Домогосподарствам, які до 1 січня 2018 року не встановлять лічильник власним коштом і відмовлятимуться від безкоштовного приладу постачання газу буде припинено.

«До тих домоволодінь, що відмовляються від лічильників за кошти газорозподільної компанії законодавство дозволяє застосовувати граничні норми споживання газу. Для плити і за наявності гарячого водопостачання це 9,8 кубометрів на одну особу замість 4,4. На колонку і плиту – 23,6 кубів замість 14», - уточнив Сергій Савченко.

План розвитку газорозподільної системи ПАТ «Чернігівгаз» на 2016-2025 р.р. затверджено Постановою № 551 від 31.03.2016 року. Ознайомитися з адресами, де будуть встановлені будинкові лічильники можна на сайті ПАТ «Чернігівгаз» cn.104.ua в підрозділі «Інвестпрограма».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини