Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:47:07

Про підсумки і перспективи в АПК

10.11.2015   07:22Агенцiя

Про попередні підсумки роботи аграрного сектору області на черговому брифінгу в облдержадміністрації говорив нещодавно призначений директор Департаменту агропромислового розвитку Сергій Хоботня.

Проте на початку розмови він окреслив завдання, які поставив перед ним та ввіреним йому Департаментом голова облдержадміністрації. Передовсім, це створення максимально доступних і корисних сервісів для сільгоспвиробників. Ці послуги, надані фахівцями Департаменту, мають сприяти розширенню ринків збуту сільгосппродукції, виробленої на Чернігівщині, залученню інвесторів на сільгосппідприємства області, поглиблення переробки сільгосппродукції на місцях тощо. При Департаменті планується також створення своєрідного комунікаційного майданчика для виробників сільгосппродукції та її покупців.

Для налагодження ефективної співпраці та більш досконалого вивчення проблем та потреб сільгоспвиробників у Департаменті АПР розробили анкету, яку вже найближчим часом розішлють на усі сільгосппідприємства області. Крім того, у Департаменті запрацює гаряча телефонна лінія, скориставшись якою сільгоспвиробники області зможуть одержати кваліфіковані консультації фахівців Департаменту. Як підкреслив Сергій Хоботня, такої допомоги потребують, перш за все, малі та середні підприємства, що не мають коштів на оплату послуг експертів та консультантів на комерційній основі.

За словами директора Департаменту АПР, зараз сільськогосподарські підприємства регіону продовжують збирання зернових культур. Вже обмолочено 81% прогнозованих площ. Намолочено майже 2 мільйони 660 тисяч тонн зерна. Середня врожайність – 48,5 центнера з гектара. Найбільший вал зерна в Бобровицькому районі – 350 тисяч тонн, Прилуцькому – 329, Бахмацькому – 233. Найліпші врожаї одержали у Прилуцькому районі – 67,6 центнера з гектара, Бобровицькому – 67, Бахмацькому та Варвинському – по 58. Очікуваний валовий збір зерна у цьому році – 3 мільйони 375 тисяч тонн зерна, прогнозована урожайність – 50,4 центнера з гектара. Область посідає 2 місце в країні по вирощуванню озимого жита. Попри погодні негаразди, тут вже посіяно 98% прогнозованого обсягу озимих зернових (пшениці – 97%, жита – 100%).

Один з найвищих в Україні і урожай картоплі на Чернігівщині – 187 центнерів з гектара (на 26 центнерів більше середньо-українського показника).

Великого значення в області надають збереженню чисельності поголів’я великої рогатої худоби. Сьогодні Чернігівщина п’ята в Україні за кількістю поголів’я ВРХ, четверта – за показниками середньодобового приросту.

Збереження темпів розвитку сільського господарства неможливе без залучення інвестицій. У порівнянні з минулим роком їх сума зросла на 33% і склала понад 380 мільйонів гривень. З початку року побудовано 6 зернових сушарок, завершено будівництво елеваторів у СТОВ «Інтер» Ічнянського району і ТОВ «СП» «Агродім» Бахмацького району, введено в дію 6 тваринницьких об’єктів. На сьогодні в області реалізується ще 29 проектів на суму 454,4 мільйона гривень. Це, переважно, внутрішні капіталовкладення. На жаль, відзначалося на брифінгу, інвестування кількох великих сільгосппроектів в області призупинилося з незалежних від місцевої влади причин.

Проте, як запевнив Сергій Хоботня, в області робитимуть все можливе, щоб стимулювати розвиток виробництва сільгосппродукції та її переробки, адже це вагомий сегмент економіки, який забезпечує близько 40% надходжень до обласного бюджету, створення значної кількості робочих місць та збереження інфраструктури на селі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини