Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:59:51

А безробітних усе більше

05.10.2015   15:37Агенцiя

Цього року ринок праці більше почав реагувати на негативні тенденції в економіці — протягом восьми місяців службою зайнятості області взято на облік 19,6 тисячі незайнятих громадян.

Зауважимо: це майже на 6% більше, ніж минулого року. Скажете: та нічого страшного? Нагадаємо: штатна чисельність працюючого населення Чернігівщини становить лише 194,8 тисячі осіб.

Крім того серйозною проблемою залишається якість робочої сили. Серед зареєстрованих безробітних кожен третій — мав перерву в роботі понад рік; кожен четвертий потребував додаткового соціального захисту, кожен п’ятий — особа передпенсійного віку;  кожен шостий узагалі не мав професії. Станом на 1 вересня на обліку в центрах зайнятості області перебувало 14,9 тисячі безробітних громадян.

При цьому, незважаючи на складну економічну ситуацію, кількість актуальних вакансій, які роботодавці подали до служби зайнятості, не тільки не знизилася, а й зросла. Протягом поточного року зареєстровано 18,6 тисячі звернень від 4300 роботодавців про наявність попиту на робочу силу, з яких 14,7 тисячі заявок укомплектовані за сприяння служби зайнятості. Цього року 149 роботодавців області працевлаштували на новостворені робочі місця 316 безробітних із числа соціально незахищених категорій. За це роботодавці отримали компенсацію від держави. Загалом же за сприяння служби зайнятості роботу отримали 9,9 тисячі безробітних. Підприємцями стали 518 безробітних, отримавши від служби зайнятості виплату допомоги по безробіттю одноразово для відкриття власної справи. Новою проблемою стало працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та громадян, які проходили службу в зоні АТО. Минулого й поточного року до центрів зайнятості області звернулися 1245 переселенців та більш ніж півтисячі демобілізованих учасників АТО. Вже вдалося працевлаштувати 245 переселенців і 99 демобілізованих бійців. Крім того 110 осіб проходили професійне навчання за рахунок служби зайнятості, 278 громадян узяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. До речі, в серпні було проведено опитування серед демобілізованих учасників АТО, які виявили бажання пройти професійне навчання. Найбажаніша професія серед них — водій.

А от на запитання, чому працевлаштовано так мало переселенців, відповісти легко: не дуже-то вони й хочуть приймати пропозицію щодо роботи. Оскільки розмір допомоги по безробіттю вищий, ніж розмір заробітної плати, що пропонується роботодавцями області. На особливому контролі центру зайнятості — працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. Проте лише кожен четвертий із тисячі, що перебувають на обліку, працевлаштований центром. І хоча роботодавці подають заявки на заповнення вакансій для інвалідів, але 70% робочих місць для цієї категорії не укомплектовані через неприйнятні умови праці.

З професійно-технічними навчальними закладами області у нас ситуація доволі непогана — сучасна молодь освоює робітничі професії. Сьогодні це майже чотири тисячі молодих людей. Тим більше, що після завершення навчання практично всі вони досить легко знаходять собі роботу. Згідно з офіційними даними, за останні три роки 95% тих, хто навчався у професійних навчальних закладах, працевлаштовані.

Крім того сучасні ПТУ постійно проводять коригування навчальних планів закладів для задоволення потреб ринку праці. А от одна з проблем, із якою стикаються безробітні, що бажають пройти перепідготовку у спеціалізованих навчальних закладах,  —  ті не розраховані на доросле населення. Тому в подальшому необхідно врахувати і цю нову специфіку

Зрозуміло, що покращити ситуацію з безробіттям в області доволі складно — важку ситуацію в економіці держави наказом не скасуєш. Але якщо об’єднати зусилля і місцевої влади, й бізнесу, і наших нардепів, і громадськості — є надія на інвестиції в область. Головне – не сидіти склавши руки й чекати милості від Уряду чи добрих заможних заморських дядьків, а щоденно працювати над цим питанням. І невдовзі таки будуть створені нові робочі місця, а безробіття зменшиться. Якось дуже хочеться в таке вірити

Олександр ШИЛО, «Деснянська правда»

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини