Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:09:03

Селянські господарства Чернігівщини та їх роль у виробництві валового аграрного продукту

18.09.2015   06:40Агенцiя

Фахівцями Департаменту агропромислового розвитку проведено аналіз стану виробництва валової продукції за 8 місяців поточного року.

За обсягом виробництва на 1 особу область посідає 12 місце, а за темпами – 19. Цей показник є вищим проти підсумкового за сім попередніх місяців.

Необхідно підкреслити, що господарства населення в галузі тваринництва залишаються значимими «гравцями», маючи питому вагу за окремими позиціями. Так за 8 місяців поточного року населенням вироблено 60% загальної кількості молока, 82% яєць. Та і поголів’я тварин сільські жителі області утримують чимале: корів, свиней та птиці відповідно 58%, 51% та 93%.

В області, як і в державі, селянські господарства, не дивлячись на зменшення чисельності тварин, продовжують постачати молоко-сировину на переробку. Першопричиною зниження поголів’я корів у господарів є низькі закупівельні ціни на молоко. На сьогоднішній день роздрібні ціни на молоко на прилавках магазинів в 3-5 разів перевищують закупівельні ціни від населення. В умовах економічної кризи та девальвації національної валюти витрати на утримання худоби (ПММ, добрива, корм) постійно зростають. Це призводить до того, що селянин змушений збувати велику рогату худобу.

15 липня поточного року Верховна Рада України зробила перший крок на зустріч виробникам молочної продукції - прийняла законопроект № 2089, що пропонує доповнити закон «Про молоко та молочні продукти» статтею, в якій визначається, що держава встановлює мінімальну закупівельну ціну на незбиране сире товарне молоко другого ґатунку у розрахунку за 1 кілограм в розмірі 4 грн (без ПДВ).

Документ передбачає, що така ціна поширюватиметься на всіх виробників молока, незалежно від форми власності. Це підвищить рівень економічної зацікавленості виробників молока та молочної сировини у подальшій діяльності, стимулюватиме збільшення його виробництва.

У нинішніх реаліях, враховуючи масове безробіття, стрибок долара та низькі прибутки населення, підсобне господарство для мешканців села є одним з основних джерел доходів. Тож вищезгаданий законопроект повинен врятувати галузь і селянство від глибокої кризи.

На думку директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяни Мілютенко, не можна вважати законопроект популіським. Селянин є найбільш вразливою верствою населення. Він, виробляючи свою краплину молока, стикається з низкою проблем в сьогоднішніх умовах ведення господарства, а корова для нього залишається чи не єдиною годувальницею.

«На мою думку законопроект  дасть селянам можливість виживати та заохотить утримувати худобу. Не можна стояти осторонь, бо якщо знищити  село - зникне й Україна»,  - зазначила Тетяна Мілютенко.

Віримо й в те, що молокопереробники скористаються даним законом на користь стимулювання інвестиційних заходів в технологічне переоснащення пунктів приймання молока для зниження витрат на його заготівлю та підвищення якості молока.

Єдине, і головне над чим слід працювати селянинові - це якість молока. Щоб отримувати більше коштів від здачі молочної сировини необхідно приводити якість до відповідного ґатунку. Як це зробити?

Найбільш реальним шляхом виробництва молочної сировини високої якості для господарств населення є об’єднання в кооперативи. Це дозволить більш прозоро працювати з переробниками молока. Тоді молокопереробні підприємства зможуть закуповувати кращої якості молоко, а люди – дешевше спільно купувати обладнання для охолодження молока, апарати для доїння, легше дотримуватися стандартів догляду за тваринами, а отже, менше шансів, що молоко буде неякісне.

Також перспективним можна вважати розвиток малих сімейних ферм. За даними Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад», застосування системи виробництва молока шляхом будівництва та реконструкції міні ферм – дозволяє збільшити надої корів на 14-19%, знизити затрати праці до 20%, покращити інтенсивність використання тваринницьких приміщень на 15-20%, а також суттєво зменшити витрати кормів та знизити собівартість молока.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини