Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:48:24

Майже на третину збільшилися надходження ПДВ до бюджету від Чернігівських платників податків

07.08.2015   08:51

За словами заступника начальника управління – начальника відділу контролю за декларуванням ПДВ ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС у Чернігівський області Вікторії Соломко, в інспекції обслуговуються 1962 платника ПДВ – юридичні та фізичні особи, із них зареєстровано у липні - 24.

Надходження податку до бюджету від платників м. Чернігова за 7 місяців 2015 року склали 199,6 млн.грн., що майже на 29 відсотків більше показника аналогічного періоду минулого року.

Податківець нагадала, що прийнятий 31 липня 2014 року Закон України №1621-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" вніс коригування до ст.181 Податкового кодексу України в частині "межі" обов'язкової реєстрації платником ПДВ. Так, з 1 січня 2015 року така межа становить 1 млн. гривень.

Одже, суб’єкти господарювання, обсяг оподатковуваних операцій яких за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн. грн., зобов’язані зареєструватися платниками ПДВ. Реєстраційна заява за формою і в порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України 14.11.2014  № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» підлягає поданню до інспекції не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, в якому було досягнуто обсягу оподатковуваних операцій у розмірі 1 млн. гривень (п.183.2 ст. 183 Кодексу).

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Поряд з цим, відповідно до ст.182 Кодексу платник податків, який не досяг вказаного вище обсягу операцій, має право добровільно зареєструватися платником ПДВ шляхом подання до інспекції відповідної заяви не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого платник планує отримати статус платника ПДВ.

Для новостворених суб’єктів господарювання пунктом 183.7 ст. 183 Кодексу передбачена можливість подання такої заяви державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації  суб’єкта господарювання.

«Платникам податків слід мати на увазі, що за несвоєчасну реєстрацію платником ПДВ передбачена відповідальність. Будь-який суб’єкт господарювання, який підлягає обов’язковій реєстрації в якості платника ПДВ та який в терміни, встановлені Кодексом не подав до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за не нарахування та несплату податку як і  зареєстрований платник, при чому без права на нарахування податкового кредиту або отримання бюджетного відшкодування», - акцентувала увагу Вікторія Соломко. 

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов’язаний протягом 3 - х робочих днів після надходження реєстраційної заяви  внести до Реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ.

За коментарями начальника управління реєстрації та обліку платників і звітності ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС у Чернігівській області Ігоря Чеботаря, з метою документального підтвердження статусу платника ПДВ, за запитом такого платника контролюючий орган надає безоплатно та безумовно протягом 2-х робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з Реєстру.

«Такий запит складається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України 14.11.2014  № 1130, може бути поданий  особисто платником, поштою або засобами електронного зв'язку в електронній формі. В залежності від обрання платником засобу отримання реєстру, витяг вручається особисто платнику ПДВ або надсилається поштою з повідомленням про вручення за рахунок одержувача. Якщо особа подала запит в електронному вигляді, то інспекція протягом 2 – х робочих днів від дати надходження такого запиту надсилає витяг на адресу електронної пошти платника ПДВ, з якої надійшов запит»,- розповів податківець. 

Додатково інформуємо, що ДФС України щоденно оприлюднює на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та власному офіційному веб-сайті дані з Реєстру та інформацію про осіб, реєстрацію яких як платників ПДВ анульовано. Доступ до Реєстру відкритий. Скористатися зазначеним електронним сервісом можна на офіційному веб - порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua) у рубриці «Дані Реєстру платників ПДВ».
ДПІ у м. Чернігові нагадує, що для отримання на безкоштовній основі посиленого сертифіката  ключа електронного цифрового підпису запрошуємо відвідати Центр обслуговування платників та звернутися до відділу реєстрації користувачів за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, буд. 28, кім.14, телефон для довідок:  774-927.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернігові

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини