Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:14:13

На Новгород-Сіверщині вже зібрана третина ранніх зернових

06.08.2015   10:10

Жнива на Н-Сіверщині тривають тільки півтора тижні, проте вже зібрано близько третини ранніх зернових. Незважаючи на деякі труднощі, збиральна кампанія в районі проходить досить добре і врожайність культур краща, ніж у попередні роки.

Чимало людей не люблять спеку, проте, це найкраща пора для жнив. Аграрії це добре знають, тому намагаються скористатися цими теплими сухими днями та якомога швидше зібрати врожай. З ранку і до пізнього вечора на полях працює техніка "Н.-Сіверських аграрних інвестицій". Це підприємство на Н.-Сіверщині обробляє найбільшу площу землі з-поміж інших сільгоспвиробників району. Цьогоріч в аграрних інвестиціях було посіяно близько 3 тис. 600 гектарів пшениці. І саме зараз іде активне збирання врожаю цієї культури.

Анатолій Луцюк - директор ПП "Н.-Сіверські аграрні інвестиції": "Почали ми відповідно з полів, які дозріли першими. Це більш піщані грунти в районі Дігтярівки. Задіяли ми там поле. 180 га вбрали, 55,9 ц ми отримали, можна сказати, не на кращих землях. Зараз ми вбирали на Кіровських землях поля. В середньому зараз ми вбираємо по 60 ц . Виходить одне поле в 123 га ось дало в районі 70 ц".


Зараз на полях аграрних інвестицій залучено 11 комбайнів та 10 одиниць автомобілів. Невдовзі очікується приїзд ще додаткової техніки. Тож завершити збирання врожаю в підприємстві планують до 15 серпня. За словами Анатолія Миколайовича, суттєвих проблем під час жнив немає. Техніка гарна, ціна на пальне на рівні минулого року, а от вартість послуг та добрив значно зросла.

Анатолій Луцюк - директор ПП "Н.-Сіверські аграрні інвестиції": "Послуги збільшилися відповідно до долара і відповідно збільшилися мінеральні добрива в 2 рази, засоби захисту рослин також більше ніж в 2 рази, тому що засоби захисту рослин закуповуються в доларах. Вони були в доларах і є в доларах".
Цьогоріч жнива розпочалися з запізненням - каже начальник АПР РДА Володимир Радченко. Погода не сприяла дозріванню зернових, тому жнива розпочалися лише в кінці липня.

Володимир Радченко - начальник АПР Н.-Сіверської РДА: "В цьому році зернових в районі посіяно 27 тис. га, але ранньозернові займають 14 тис. 790 га. Це озимі культури: озима пшениця та озиме жито 12, 5 тис. займають, до тисячі га ячменю і 1 тис. 200 га вівсу. Це такі ранні зернові культури".

Насьогодні в районі зібрано вже 32 % озимих культур. Як каже Володимир Михайлович, цьогорічний врожай кращий за попередні роки. В сереньому 41 ц з 1 га. Загалом збиральна кампанія проходить добре, проте є і деякі труднощі.

Володимир Радченко - начальник АПР Н.-Сіверської РДА: "З особливостей таких, багато посівів вилягло від дощової погоди і вітру, тому це перешкоджає збиранню зернових, комбайни йдуть дуже повільно. Насьогоднішній день в районі працює залучених комбайнів, крім своїх - 21. Своїх у господарствах залучено вже 28 комбайнів і ще до десятка комбайнів буде залучених".

trksiver.com.ua

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.