Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:15:03

Чому кошти від споживачів не потрапляють на рахунок постачальника газу і як це вплине на підготовку до опалювального сезону на Чернігівщині

05.08.2015   14:02Агенцiя

НКРЕКП прийняло рішення про зміну алгоритму розподілу коштів за газ, які надходять від споживачів, внаслідок чого були заблоковані рахунки зі спеціальним режимом використання ПАТ "Чернігівгаз" і ТОВ "Чернігівгаз Збут".

Така ситуація унеможливила нормальну роботу обох підприємств, що загрожує зривом підготовки до опалювального сезону, а також посилює кризу взаємних неплатежів між учасниками газового ринку і бюджетами.

Таку інформацію сьогодні донесли журналістам на прес-конференції керівники ПАТ "Чернігівгаз" і ТОВ "Чернігівгаз Збут".

Вже понад місяць - з 1 липня 2015 року кошти, що надходять від споживачів Чернігівської області в рахунок оплати за газ, акумулюються на спецрахунках Ощадбанку, але не розподіляються між учасниками ринку.

Критичну ситуаціюспричинило неправомірне рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) щодо зміни алгоритму розподілу коштів, що надходять від споживачів газу на розподільчий рахунок ТОВ "Чернігівгаз Збут".Алгоритм був прийнятий з грубим порушенням законодавства, зокрема Господарського кодексу України та Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу".

"Для вирішення даної проблеми потрібно лише відкоригувати діючий алгоритм, і на це не потрібно багато часу. Алевсі намагання і багаточисленні спроби знайти порозуміння та компроміс з відповідальними особами досі не дали жодних позитивних результатів.Подібні непрофесійні та безвідповідальні дії владних органів можуть призвести до зриву опалювального сезону на Чернігівщині та ставлять під питання можливість безперебійного постачання природного газу споживачам регіону", -зазначив директор ТОВ "Чернігівгаз Збут" Іван Луста.

На сьогодні лише по ПАТ "Чернігівгаз" на рахунках заблоковано близько 3 мільйонів гривен. Через відсутність коштів компанія не в змозі виконати в повному обсязі всі необхідні роботи щодо підготовки газових мереж Чернігівської області до опалювального сезону, а також виконувати інвестиційні програми.

"Через блокування рахунків наше підприємство фактично працює в авральному режимі. І це стосується не лише поточних робіт, а й капітальних ремонтів, які ми запланували здійснити в ході підготовки до зими. Окрім цього гальмується виконання інвестпрограм. З одного боку влада заявляє про необхідність якнайшвидшого облаштування квартир лічильниками, а з іншого - не дає використати закладені на це кошти", - говорить голова правління ПАТ "Чернігівгаз" Алла Ярова.

За словами Івана Лусти, через економічно необґрунтовані тарифи на послуги постачання газу, розмір яких не покриває фактичні затрати, підприємство опинилося в ситуації, яка унеможливлює якісне обслуговування споживачів газу. "В нас немає коштів для фінансування витрат, пов'язаних з обслуговуванням споживачів, адже більша частина - 60% тарифу на постачання газу, встановленому НКРЕКП, направляється на оплату послуг державних монополістів - Укрпошти і Ощадбанку", - підсумував керівник.

На думку керівників, важкий фінансовий стан підприємств створений штучно - виключно через незаконні рішення і бездіяльність НКРЕКП та інших органів виконавчої влади.Але за будь-яких умовситуація потребує негайного вирішення, оскільки загрожує втратою контролю за технологічними процесами в галузі, а отже надійності та безпеці газопостачання регіону.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини