Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:29:48

Про експорт, імпорт і "наболіле": розмова з чернігівськими експортерами

25.07.2015   09:54Агенцiя

Чернігівська область, як і в Україна в цілому, останнім часом має негативні тенденції щодо зменшення експорту та імпорту товарів. Проти минулого року експорт зменшився більш ніж на 13%, імпорт – майже на 38%.

Чим зумовлений такий стан справ і як його змінити – про це йшлося під час зустрічі заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі – Торгового представника України Наталії Микольської з керівниками підприємств–експортерів Чернігівщини.

У зустрічі брав участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич. «Експортна діяльність господарюючих суб’єктів забезпечує і зростання ВВП, і валютні надходження, і робочі місця. А найголовніше — добробут людей. Цей напрям господарської діяльності є одним з найважливіших в економічному розвитку регіонів і країни в цілому», - зазначив він.

Зі свого боку Наталія Микольська розповіла про останні кроки Мінекономрозвитку щодо просування експорту закордон. Так, проведено успішні переговори щодо укладання угоди на поставку товарів з Канадою. Також Канада надаватиме технічну допомогу українській стороні: це модернізація українських підприємств, продаж на пільгових умовах високотехнологічного обладнання для переробки сільгосппродукції тощо. Відпрацьовується питання укладання угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем.

— Очікуємо, що у цих країнах буде попит на наші товари. До того ж , тут великі українські діаспори, а це додаткова перспектива, — переконана Наталія Микольська.

Керівники підприємств-експортерів області говорили про те, що заважає працювати: про необхідність полегшення митних процедур для експорту та імпорту, якнайшвидшого перегляду кредитних ставок, а також спрощення валютних операцій Нацбанком України. А ще звернулись із конкретними пропозиціями щодо зміни окремих законів стосовно розвитку підприємництва і торгівлі.

Окрім цього, Торговий представник України запропонувала чернігівським підприємцям надати пропозиції щодо можливого експорту товарів до Ірану. Адже найближчим часом відбудеться робоча поїздка Міністра економічного розвитку і торгівлі до цієї країни.



Довідково.
У 2015 році в Чернігівській області зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами 108 країн світу (з них 28 країн ЄС). Збільшився експорт товарів до Кореї (в 9 разів), Єгипту (у 4 рази), Ірану, Ісламської Республіки (у 3,4), Нідерландів (в 1,7), Польщі (на 45%), Молдови (на 25,5%), Туреччини (на 21,5%) та Румунії (на 3,7%). Зменшився — до Російської Федерації та Італії (у 2 рази до кожної), Білорусі (на 45,3%), Іспанії (на 34%), Німеччини (на 21%) та Японії (на 4%).

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини